Způsob vyúčtování tepla se letos mění. Byty na krajích domů zřejmě ušetří

15. květen 2016

O náklady za teplo by se podle ministerstva pro místní rozvoj měly jednotlivé domácnosti v bytových domech dělit spravedlivěji. Připravilo proto vyhlášku, která změní už letošní vyúčtování. Těm, kteří se nechali vytápět od sousedů, se můžou zvýšit roční náklady o tisíce. Byty na okrajích domů, kde se většinou musí topit nejvíc, zřejmě naopak ušetří.

„Spravedlnost je v tom, že se to neprůměruje. Okrajové byty nedoplácejí na vnitřní, protože ty nemusely topit skoro vůbec. Sousedi je vytápěli,“ vysvětlila náměstkyně ministryně pro místní rozvoj Klára Dostálová.

„Teď to bude záviset na tom, kolik bude v základní složce, to znamená, kolik tepla spotřebuje dům jako takový, a následně kolik proudí do jednotlivých bytů. Každý si spravedlivě zaplatí jen to, co se mu naměří.“

Změna navazuje na loňskou povinnou instalaci měřičů. Zatím se mohly domácnosti od průměrné spotřeby odchýlit o 40 procent oběma směry. Nově i ten, kdo bude maximálně šetřit, zaplatí aspoň 80 procent.

Ještě výraznější je posun opačným směrem. Kdo plýtvá, může mít na účtu až dvojnásobek průměrné spotřeby v domě. Asociace rozúčtovatelů nákladů na teplo a vodu změny v zásadě vítá.

„Udělal jsem takový modelový výpočet bytu, který je třeba i na kraji bloku. Jednu stranu má do fasády nebo štítu domu. Když spočítám, že byt nad ním, pod ním a vedle bude topit na 22 stupňů, v tom bytě se díky tokům tepla teplota ustálí na 19 stupních,“ řekl šéf asociace Jaromír Pohanka.

Podle něj má ale vyhláška také nedostatky. V bytech, kde je jenom jeden měřič, třeba nebude možné rozlišit, kolik tepla se spotřebovalo na vytápění bytu a kolik na ohřívání vody.

Poprvé se budou podle nových pravidel náklady na teplo počítat za letošek.

autor: lej
Spustit audio