Zpřísňování opatření je namístě, zátěž nemocnic je vysoká, říká šéf zdravotnických statistiků Dušek

Vláda zpřísňuje protiepidemická opatření. Index rizika systému PES je přitom už šestnáctý den v řadě na čtyřce a nestoupá. Jak to jde dohromady? A jaký další vývoj pandemie se dá podle aktuálních čísel čekat? Tomáš Pancíř se ptal ředitele Ústavu zdravotnických informací a statistik Ladislava Duška.

Index rizika systému PES je na 68 bodech, velmi mírně stouplo reprodukční číslo, nově nakažených za včerejšek je necelých osm tisíc. Vidíte v těch aktuálních datech nějaký varovný signál?

Čtěte také

Ano, těch signálů je tam více. Prudký pokles indexu rizika je dán zabrzděním epidemie, kterého se nám podařilo dosáhnout na začátku ledna, také kleslo reprodukční číslo. A to se všechno pozitivně promítá do indexu. Ale nyní pozorujeme dva týdny po sobě, že to zpomalování v tuto chvíli stagnuje. A i když hodnoty se dále promítají do nižšího indexu rizika, tak zásadní věc, která dramaticky mění pohled na situaci, je, že v té stagnaci zůstaly i nemocnice. Počet pacientů s covidem, kteří jsou v nemocnicích a zejména na JIP, neklesá, naštěstí ani rizikově neroste. Ale je to stále velmi vysoká zátěž, která blokuje běžnou péči, a v některých regionech je extrémní. Kdyby se nemoc začala šířit rychleji, tak se nemocnice mohou dostat za hranu kapacit. Tím se snažím vysvětlit ten rozpor, že index klesl, ale přitom nikdo nepřistoupil k rozvolňování.

Má tedy index v tuto chvíli smysl?

Má smysl každý ukazatel, který o epidemii víme. Je dobře, že ji měříme z různých úhlů pohledu. V tuto chvíli je více než dobře, že na dočasný pokles se nahlíží komplexně, zároveň se zvažuje i zátěž nemocnic a jejich vývoj, a že to rozhodnutí je takové, že nemůžeme nic riskovat. Mimochodem úplně stejně k ještě lepším číslům přistupují i okolní státy – Německo, Rakousko, celá Evropa. Ta situace není výjimečná.

Nestálo by za to buď index změnit, nebo ho přestat vydávat? Má smysl, že každý den v médiích ho čteme?

Nezveřejňujeme jenom ten index, s ním zveřejňujeme i všechny další parametry včetně hospitalizačních dat. Nutno dodat, že i ty jsou velmi seriózně zveřejňovány v médiích. Situace není dobrá a jsem rád, že se k ní přistupuje komplexně, v tuto chvíli není důvod, aby index byl měněn. Opatření jsme přijali po 26., a velmi silně zabrala po nějakém 10. 1. Měli jsme z toho všichni radost, ale ta opatření trvají dál, nikdo je nezměnil a situace je stejná. A tudíž to, že to teď zabrzdilo a stagnuje to a že index dál neklesá, je samo o sobě varovný signál.

Existuje riziko, že v nejbližších dnech dojde ke zlomu a začne počet nakažených výrazně růst? A jak výraznou hrozbu představuje britská mutace koronaviru? Poslechněte si Dvacet minut Radiožurnálu.

autoři: Tomáš Pancíř , prh
Spustit audio

Související