Statistiky hovoří jasně. Češky půjdou do štafety v roli největších favoritek

Na mistrovství světa je dnes na programu určitě nejúspěšnější a možná zároveň nejobávanější disciplína českých biatlonistek v této sezóně. Ve finském Kontiolahti se poběží štafeta žen na 4x6 kilometrů. Pokaždé, když na ni v tomto ročníku Světového poháru došlo, stály Češky na stupních vítězů, a hned třikrát na tom nejvyšším. Těžko byste proto hledali větší favoritky.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Gabriela Soukalová po vytrvalostním závodě, ve kterém vybojovala stříbro

Gabriela Soukalová po vytrvalostním závodě, ve kterém vybojovala stříbro | Foto: (C) Český biatlon, Petr Slavík

Ať se závodilo kdekoliv a za jakýchkoliv podmínek, Češkám se dařilo. Situace tak vypadá zcela jasně a zdá se, že se z pozicí favoritek nejenže umějí vyrovnat, ale navíc jim docela vyhovuje.

„Statistiky hovoří jasně,“ potvrdila Gabriela Soukalová, která ž si v Kontiolahti dojela pro stříbro ve vytrvalostním závodě a s Veronikou Vítkovou je i mistryní světa ze smíšené štafety.

Přehrát

00:00 / 00:00

Cítím tlak, ale těšíme se, protože jsme ve všech štafetách dosáhli na pěkné výsledky, řekla před závodem na MS česká finišmanka Veronika Vítková

Právě Vítková ale přiznává, že těšení se na závod není jediným pocitem, který vnímá. „Cítím trošku i tlak, ale určitě se těšíme, protože jsme ve všech štafetách dosáhli na pěkné výsledky,“ dodává třetí žena průběžného pořadí Světového poháru.

Třetí, první, první. Taková je bilance umístění českých biatlonistek v závodech Světového poháru. Už od loňské olympiády v Soči, kde byly Češky senzačně čtvrté, rozbíhá sestavu Eva Puskarčíková.

Holky potvrzují, že ve štafetě patří do úplné špičky, říká trenér Rybář

Číst článek

Čtyřiadvacetiletá biatlonistka ví, že obranou před velkými nervy je, nepřipouštět si tíhu mistrovství světa, ale brát ho jako jakýkoliv jiný závod. „Takhle nějak si to snažíme říct, abychom na sebe nevytvářeli psychické i fyzické mantinely,“ trefila se Puskarčíková.

Landovou třináctka neděsí

A v klidu je i Jitka Landová, byť se jí na šampionátu moc nedaří střelecky. A už vůbec ji nerozhodí pro pověrčivé nešťastné datum pátek třináctého.

„Jednou jsem s třináctkou jela a závod, ale moc se mi nepovedl. Ale jinak jde o moje oblíbené číslo, třináctého se mi narodil bráška,“ prozradila.

Jen pro upřesnění: česká tým pojede ve složení a pořadí Puskarčíková, Soukalová, Landová a Vítková. Štafeta na trati ve finském Kontiolahti startuje v 17:15 a přímý přenos celého závodu uslyšíte na streamu Český rozhlas Sport na našem webu a v mobilní aplikaci iRadio.

Jitka Landová při střelbě během vytrvalostního závodu | Foto: (C) Český biatlon, Petr Slavík

Tomáš Kohout, Petr Hašek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme