Přizve Berdych dalšího trenéra? Zatím jde o jedno jméno, připustil

Tomáš Berdych uzavřel svou třináctou sezonu na okruhu ATP. Nešťastná zdaleka nebyla, český tenista se i popáté za sebou udržel ve světové desítce a už popáté za sebou zakončil ročník na Turnaji mistrů v Londýně. Přesto, k úplné spokojenosti mu toho ještě dost schází. Hlavně grandslamový titul, který by ve své kariéře ještě rád získal.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Tomáš Berdych by pro nadcházející sezonu rád rozšířil svůj tým o jedno trenérské jméno

Tomáš Berdych by pro nadcházející sezonu rád rozšířil svůj tým o jedno trenérské jméno | Zdroj: Reuters

Berdych by kvůli tomu rád rozšířil svůj jinak dobře fungující tým o nového kouče. Tak jako to před časem udělal Brit Andy Murray s Ivanem Lendlem, a krátce po nich pak také mnozí další špičkoví profesionálové.

„Zatím mám jedno jméno,“ prozradil Berdych a naznačil, že spolupráce nemusí začít hned. „Až se obě strany domluví na podmínkách. Je jedno, když vše začne až příští rok na jaře,“ dodal.

Přehrát

00:00 / 00:00

Tomáš Berdych přiznává, že se do týmu snaží přivést dalšího trenéra

Dál už ale Berdych na toto téma mlčí, odradily ho prý předchozí zkušenosti. Měl zájem spolupracovat s Ivanem Lendlem, jenže ještě než si oba stačili dát schůzku, už se toho kolem hodně namluvilo a napsalo. A kolikrát to prý ani neodpovídalo skutečnosti.

Jen je zřejmé, že by mělo jít o rozšíření stávajícího týmu a nikoli o změnu post za post. „Nebavíme se o tom, že ze současného týmu někoho vyměníme,“ podotýká Berdych, kterého současný herní kouč Tomáš Krupa katapultoval do světové desítky, ve které se drží nepřetržitě pět let.

Berdych prohrál s Djokovićem a na Turnaji mistrů skončil

Číst článek

Teď je mu 29 let a cítí, že by mohl zariskovat. Podřídit vše zisku grandslamového titulu, i kdyby to mělo být na úkor stálosti formy a výkonů. „Kdyby měl titul přijít až v závěru kariéry a ve zbývajících letech by nebyly mé výkony tak konzistentní, tak bych se vůbec nezlobil,“ připouští, co by zvolil, kdyby si mohl vybírat.

Problém je, že mu nikdo nic nezaručí, a že zmíněný risk něco stojí. „Tomáš má úplně jiný názor než já, ale nepřu se s ním. Jsou to peníze a něco za to, a je to strašný nepoměr,“ myslí třeba otec tenisty Martin Berdych.

Bývalí hráči mohou být v zápasech užiteční

Takzvaní superkouči, bývalí úspěšní hráči, jsou hitem posledních sezon. Rozšiřují fungující týmy členů světové špičky, kteří se až na výjimky dokázali okamžitě zlepšit. Přestože tenisté kolikrát nevědí, co konkrétně jim bývalí špičkoví profesionálové přinesli.

„Nezmění tenis technicky, ale během zápasů jsou situace, při kterých mohou pomoct. Oni grandslamy vyhrály, kdežto já ne,“ uznává současný trenér českého tenisty Tomáš Krupa.

Michael Chang takto pomohl Japonci Kei Nišikorimu, Chorvat Goran Ivaniśević krajanovi Marinu Ćilićovi, Švéd Stefan Edberg Švýcaru Rogeru Federerovi a nakonec možná i Němec Boris Becker Srbovi Novaku Djokovićovi, přestože zrovna v tomto případě jsou odborníci zdrženlivý, když mají mluvit o přínosu legendy.

Teď je otázkou, kdo by dobře pasoval k Berdychovi, protože jmenované dvojice nevznikaly náhodně. Chang byl stejně jako Nišikori velmi rychlý a bojovný, Čilič a Ivaniševič jsou dva vysocí servismani, Federer připomíná Edberga elegancí s vynikající hrou na síti a Djokovič je stejně jako kdysi Becker velkým šoumenem.

Jaroslav Plašil, Petr Hašek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme