Lidé evakuovaní po výbuchu skladu u Vrbětic se mohou vrátit domů

Zhruba čtyři stovky evakuovaných z Lipové a Haluzic na Zlínsku se můžou vrátit do svých domovů. Rozhodl o tom krizový štáb, který zasedal kvůli vybuchlým muničním skladům ve Vrběticích. Okolí obcí zkoumali pyrotechnici, podle nichž lidem nebezpečí už nehrozí.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Obyvatelé Lipové se po dvou dnech vrací do svých domovů

Obyvatelé Lipové se po dvou dnech vrací do svých domovů | Zdroj: ČTK

Ještě včera narazili pyrotechnici v Lipové na neporušený granát jen 400 metrů od rodinného domku. Dnes opět projeli vesnice v obrněném vozidle a nic nebezpečného nenašli.

Evakuace tak byla ukončena kolem 13. hodiny. Bezpečnostní zátaras už podle reportérky ČRo zmizel a obyvatelé se pomalu začínají vracet do svých domovů.

Přehrát

00:00 / 00:00

Návrat obyvatel evakuovaných obcí sledoval reportér Roman Verner

Policie mezi tím posílila ostrahu areálu muničního skladu. Páskami a výstražnými tabulemi také vymezila nový, asi kilometrový prostor okolo epicentra druhého výbuchu tak, aby bylo každému na první pohled jasné, že se tam nesmí.

Součástí vymezeného bezpečnostního okruhu je silnice mezi Haluzicemi a Lipovou, která proto zůstane uzavřená. Celkem je na místě asi 120 policistů a vojáků.

Areál vybuchlého muničního skladu ve Vrběticích | Foto: ČTK

Policisté už oznámili, že oba výbuchy ve Vrběticích vyšetřují jako úmyslný trestný čin obecného ohrožení. Případ dozoruje státní zástupce Leo Foltýn, bližší informace odmítá sdělit.

První výbuch z 16. října byl přitom překvalifikovaný na úmyslný trestný čin až po několika týdnech, středeční explozi už policie vyšetřuje jako úmyslné obecné ohrožení od samého počátku. Případným viníkům hrozí až 15 let vězení.

Ve skladu číslo 12, který vybuchl ve středu ráno, bylo podle policie uloženo 12,8 tuny munice, konkrétně dělostřelecké granáty a miny. Ve skladu číslo 16 vybuchlém v říjnu bylo asi 50 tun munice, šlo o letecké pumy, dělostřelecké granáty i náboje do samopalů. Při první explozi zemřeli dva zaměstnanci ostravské firmy Imex Group, která měla oba sklady pronajaté.

Příčinami katastrofy i jejím řešením se bude zabývat Bezpečnostní rada státu už zítra odpoledne ve Vlachovicích.

Z areálu muničního skladu se ozvaly další výbuchy, evakuovány byly okolní obce - mapa | Foto: ČTK

Andrea Kratinová, Martin Hromádka, Roman Verner Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme