O Čechovi pohřešovaném od pátku v Libyi bude jednat vláda

O případu Čecha, který se pohřešuje v Libyi, dnes bude jednat krizový štáb a později i vláda. Zaměstnanec těžební společnosti je nezvěstný od pátku, kdy na ropné pole Ghaní zaútočili extremisté. Spolu s Čechem se pohřešuje také jeden Rakušan a několik dalších cizinců.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Úřad vlády České republiky

Úřad vlády České republiky | Foto: Tomáš Adamec

České ministerstvo zahraničí posílá na sever Afriky dva diplomaty, kteří by měli navazovat důležité kontakty, které by je mohly dovést až ke kontaktu s únosci. Jeden z nich měl odcestovat už včera.

Česká diplomacie podle mluvčí Michaely Lagronové koordinuje svůj postup i s rakouskou stranou.

„Pan ministr Zaorálek je v kontaktu i s rakouským ministrem zahraničních věcí, protože samozřejmě ta akce, čím bude koordinovanější, tím možná bude mít větší šanci uspět. Vláda dostane nějakou souhrnnou informaci, co se v této věci děje a jaké kroky se podnikají,“ řekla Lagronová.

Přehrát

00:00 / 00:00

Na souvislosti případu Čecha pohřešovaného v Libyii se Radiožurnál ptal Břetislava Turečka z Metropolitní univerzity Praha

Na jednání vlády budou podle ní pozváni i zástupci zpravodajských služeb.

Ministr zahraničních věcí Lubomír Zaorálek (ČSSD) upozornil, že situaci komplikuje obtížná spolupráce s libyjskými úřady.

„Libye je stát-nestát. Ona je rozbitá vlastně na několik částí. To není území, které by bylo dnes ovládáno jednou vládou,“ poznamenal ministr a dodal:

„Vím o tom, že v Libyi jsou i další občané, ale mám informaci pouze o jediném, který je pohřešovaný. Je to samozřejmě věc svobodného rozhodnutí každého, že bude pracovat pro nějakou firmu nebo cestovat do Libye, tomu nejsme schopni úplně zabránit.“

O osudu skupiny cizinců, kteří pracovali v Libyi a zmizeli při pátečním útoku na ropné pole, se stále nic přesného neví. Kromě Čecha a Rakušana byli ve skupině také lidé z Filipín, Bangladéše a Súdánu.

Vídeň: Za únosem je Islámský stát

Podle oficiálních zdrojů se k akci stále nikdo nepřihlásil, stále nikdo nežádá výkupné ani žádnou jinou formu protislužby za propuštění unesených cizinců.

Podle rakouského ministerstva zahraničí ale ropné pole přepadli ozbrojenci, kteří se hlásí k takzvanému Islámskému státu a operují v oblasti kolem přístavu Syrta. Ten leží asi 250 kilometrů na sever od přepadeného ropného pole Ghaní.

Měla by to podle Vídně být stejná skupina, která unesla a následně před kamerami zavraždila velkou skupinu egyptských křesťanů.

Zástupci mezinárodně neuznané vlády sídlící v Tripolisu teď ale přišli s tvrzením, že za útokem údajně skupina napojená na Islámský stát nestála a spáchal ho někdo jiný.

Unesení pracovali pro rakouskou firmu Value Added Oil-field Services se sídlem na Maltě, která podle svých stránek poskytuje komplexní servis a poradenství při stavbách a údržbě těžebních zařízení a zařízení na přepravu, skladování a zpracování ropy. Společnost v Libyi působí už od roku 1983.

Jeden Čech se pohřešuje po pátečním útoku na ropné pole Ghaní v Libyi | Foto: ČTK

Jitka Malá, Jaroslav Skalický, Ondřej Himmer, mta Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme