Jen třetina ovoce ve školách je od domácích farmářů, Jurečka chce jejich podíl zvýšit

Nejen jablka a banány, ale také jahody, hrušky nebo švestky. Tak by mohla od září vypadat rozšířená nabídka pro základní školy, které jsou už sedmým rokem zapojené do evropského projektu Ovoce a zelenina do škol. Změny dnes projedná vláda. Ministerstvo zemědělství chce také do projektu víc zapojit domácí zemědělce. Ti zatím dodávají do škol necelou třetinu plodin.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ovoce

Ovoce | Foto: CC0 Public domain, Lustrous

„Jablka a banány,“ popsali své zatím nejoblíbenější ovoce prvňáci z pražské základní školy Jiřího z Poděbrad. Příště už by mohly k tomuto krátkému seznamu přibýt ještě jahody nebo meruňky.

Projekt Ovoce do škol v této škole funguje už pět let. Ředitel školy Miroslav Šoukal by stávající systém zjednodušil. Ovoce totiž školám zatím nedodávají přímo zemědělci, ale distributoři.

Přehrát

00:00 / 00:00

O projekt Ovoce a zelenina do škol se zajímala Věra Masopustová

„Jsou firmy, které na to mají akreditaci, přes které to dovážejí do škol. Jsou pravidla a různá hlášení. Já si myslím, že pokud peníze jsou, tak posílit rovnou školní rozpočty pro stravování, bylo by to jednodušší.“

Pokud návrh ministerstva zemědělství ve vládě uspěje, jednodušší to bude. Školy si totiž ovoce nakoupí přímo od zemědělců.

„To opatření kombinuje poptávku, po které se volalo ze strany ředitelů škol i zemědělců. Zároveň zužujeme sortiment nabízeného ovoce, vyškrtáváme některé druhy exotického, abychom více cílili na středoevropské, které tady produkujeme,“ říká ministr zemědělství Marian Jurečka z KDU - ČSL.

Ministerstvo zemědělství chce upravit i maximální cenu pro jednotlivé ovoce tak, aby si nikdo nemohl účtovat vyšší cenu než je v místě běžné. Například za deset dekagramů meruněk to má být nejvíc 11 korun a 52 haléřů, za jedno jablko pak necelých osm korun.

Jen pro první stupeň

Pokud ministři na změny v projektu ovoce do škol kývnou, měli by mít děti pestřejší nabídku už od září. Bohužel i pak to bude jen pro žáky prvního stupně základních škol.

Přehrát

00:00 / 00:00

Jen třetina ovoce ve školách je od domácích zemědělců. Ministr Jurečka chce jejich podíl zvýšit. Změnu dnes projedná vláda

„Tady už bohužel narážíme na finanční limity. Program většinově financuje EU, Česká republika platí jen část tohoto rozpočtu a v současnosti nemáme na to, rozšířit program na oba stupně základních škol,“ vysvětlil ministr Jurečka. I přesto je o projekt mezi školami velký zájem.

„Svědčí o tom i neustále stoupající počet přihlášených škol i žáků. Zatímco v letech 2009 až 2010 byly zapojeny asi 3 tisíce škol, teď už je to skoro o tisícovku více. Je zapojeno více než 90 procent všech škol v republice,“ potvrzuje mluvčí Státního zemědělského intervenčního fondu Vladimíra Nováková.

V minulém roce dostaly první stupně základních škol 17 milionů kusů ovoce.

Ovoce a zelenina do škol | Foto: Český rozhlas

Věra Pfeifferová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme