Debatu o policii je podle Zemana třeba zklidnit a dostat z politické do odborné roviny

Situaci kolem chystané reorganizace policie je podle prezidenta Miloše Zemana třeba zklidnit a přenést dialog z politické roviny do odborné. Zeman to uvedl na dnešní tiskové konferenci. Uvítal odložení změn do srpna, což podle něj umožní policejnímu prezidentovi a nejvyššímu státnímu zástupci zpracování nového dokumentu.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Prezident Miloš Zeman vystoupil na tiskové konferenci k reorganizaci policie

Prezident Miloš Zeman vystoupil na tiskové konferenci k reorganizaci policie | Zdroj: ČTK

Miloš Zeman připomněl, že se kvůli reorganizaci policie setkal jak s ministrem vnitra Milanem Chovancem (ČSSD) a s policejním prezidentem Tomášem Tuhým, tak s ministrem financí Andrejem Babišem (ANO). Na základě těchto schůzek pak zaujal vlastní stanovisko, s nímž oba ministry seznámil.

„Především si myslíme, že řečeno fotbalovou terminologií je třeba dát míč na zem a zklidnit hru. To konkrétně znamená přenesení dialogu o policejní reorganizaci z politické roviny na rovinu odbornou,“ míní Zeman.

Hlavními partnery diskuze o změnách v policii má být podle Miloše Zemana policejní prezident Tomáš Tuhý a nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman. Sám jako politik se do podoby dokumentu vměšovat nechce.

Vedle odložení reformy z července na začátek srpna ocenil prezident i to, že během této doby může Tuhý zapracovat připomínky nejvyššího státního zástupce. Uvítal také ujištění policejního prezidenta, že živé kauzy zůstanou u současných vyšetřovatelů.

Zeman vyzval policisty, aby neodcházeli

Policisty prezident vyzval, aby kvůli chystaným změnám neopouštěli útvary, protože jejich odchod by znamenal přinejmenším zpomalení kauz.

Zeman nemá nic proti tomu, aby se dnes situací kolem reorganizace zabýval sněmovní bezpečnostní výbor. Po konzultaci s předsedou dolní komory Parlamentu Janem Hamáčkem (ČSSD) se však domnívá, že vhodnějším a účinnějším řešením by bylo zřízení vyšetřovací komise.

Znovu se také vyjádřil proti předčasným volbám. „Kdyby se konaly při každé koaliční krizi, tak by se mohly konat každý rok,“ poznamenal prezident a dodal, že ANO a ČSSD jsou podle něj odsouzeny k tomu, aby spolu zůstaly ve vládě až do voleb 2017.

ČRo, Martin Hromádka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme