Novým londýnským starostou bude muslim Sadiq Khan, získal 44 procent hlasů

Londýňané si poprvé v historii vybrali do svého čela muslimského starostu. Na další 4 roky povede radnici v britské metropoli labourista Sadiq Khan. Po sečtení prvních preferenčních hlasů vede Khan nad svým protivníkem Zacem Goldsmithem z Konzervativní strany o 9 procent. Náskok Khana je nakonec menší, než průzkumy předpovídaly.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Kandidát na starostu Londýna, labourista Sadiq Khan

Kandidát na starostu Londýna, labourista Sadiq Khan | Foto: Jiří Hošek

Agentura YouGov prohlásila Sadiqa Khana vítězem ještě předtím, než byly sečteny první preferenční hlasy. Po jejich sečtení se labouristický kandidát pyšní 44 procenty, zatímco jeho hlavní rival Zac Goldsmith z Konzervativní strany má 35 procent. Oficiální výsledky by měly být známy kolem 23. hodiny večer našeho času.

Podle ostrovních médií se Goldsmithovi a jeho týmu vrátila jako bumerang taktika, v níž upozorňoval na muslimskou víru Sadiqa Khana, a na jeho údajně podezřelé kontakty, které se navíc nepotvrdily. Goldsmithovu kampaň kritizovala i jeho sestra Jemima, známá britská novinářka.

Sadiq Khan se profiluje coby kandidát sociálně slabších. Součástí jeho plánu je zavedení předkupního práva na nové byty pro obyvatele britské metropole a zmrazení ceny jízdného v MHD do roku 2020. Do Khanova vítězství se promítl i jeho postoj pro setrvání Británie v Evropské unii.

Khan jako liberálně smýšlející muslim je podle mnohých příkladem úspěšné integrace přistěhovalců do britské společnosti. Pochází z osmi sourozenců, přičemž všichni vystudovali vysokou školu. Jeho otec byl řidičem městského autobusu.

Dosavadní oblíbený londýnský starosta Boris Johnson se rozhodl neusilovat o třetí mandát a věnovat se jiným funkcím v rámci své Konzervativní strany.

Regionální volby

Labouristé ve volbách zažili střídavé úspěchy. Zůstali těsně pod hranicí nadpoloviční většiny křesel v regionálním velšském parlamentu, o poznání hůř si vedli ve Skotsku, kde se propadli až na třetí místo za konzervativce a jasně vítěznou Skotskou národní stranu.

I tahle nacionalistická formace ale několik křesel ztratila, a nebude tak schopná sestavit jednobarevnou většinovou skotskou vládu.

Podle ostrovních médií to znamená, že skotští separatisté budou jen těžko schopni vyvolat nové referendum o nezávislosti, i kdyby si Britové odhlasovali vystoupení z Evropské unie.

Jiří Hošek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme