Zprávy o šesté 3. července 2011

3. červenec 2011
Zprávy o šesté

Autorizovaným dodavatelem doslovných elektronických přepisů pořadů Českého rozhlasu je společnost NEWTON Media, s.r.o. Texty neprocházejí korekturou. Zvukové záznamy Zpráv o šesté i dalších zpravodajských a publicistických pořadů Radiožurnálu si můžete poslechnout v iRadiu.

Přehled zpráv

Ondřej KAPIC, moderátor:
Ministr obrany Vondra nevyloučil pád vlády v případě nedodržení schodku. Thajsko bude mít historicky první premiérku. Novak Djokovič poprvé v kariéře vyhrál tenisový Wimbledon. Zítřek přinese zamračenou oblohu, občas déšť a teploty do 21 stupňů. Zprávy o šesté a Ondřej Kapic.

Ministr obrany Vondra nevyloučil pád vlády v případě nedodržení schodku

Ondřej KAPIC, moderátor:
Pokud by vláda nedokázala udržet letošní schodek státního rozpočtu, mohla by padnout. V České televizi to řekl ministr obrany Alexandr Vondra. Rozpočet pro letošní rok počítá se schodkem 135 miliard korun. Příjmy státní pokladny byly ale letos nižší, než ministři předpokládali.

Alexandr VONDRA, ministr obrany /ODS/:
My to máme nejen v tom dodatku, máme to i ve vládním prohlášení a skutečně tohle to je jedna z těch klíčových věcí, které chceme dodržet. Já si myslím, že by mohla padnout vláda.

Besser navrhne, aby šlo na podporu filmových produkcí půl miliardy korun

Ondřej KAPIC, moderátor:
Ministr kultury Jiří Besser bude při projednávání rozpočtu na příští rok navrhovat, aby šlo na podporu filmových produkcí půl miliardy korun. Besser to řekl České televizi. Ministr kultury také chce v druhé polovině roku předložit nový zákon o kinematografii. Poslanecká sněmovna by ho mohla projednávat v září. Nová právní norma upraví nejen financování filmu a například označování filmových děl z hlediska věkové přístupnosti, ale i fungování Státního fondu kinematografie.

Jiří BESSER, ministr kultury /TOP 09/:
Je to od roku 92 skutečně poprvé, kdy se nám daří i ve spolupráci právě s filmaři a všemi, kteří jsou zapojeni do kinematografie v České republice, aby vůbec takový to zákon vznikl. Pro nás je velmi důležité, aby už bylo rozhodnuto o vysílání reklamy a o způsobu financování, respektive kofinancování státního fondu.

Pozvánka ke zpravodajství na Radiožurnálu

redaktor:
Co se dělo.

redaktorka:
Co se děje.

redaktor:
Co se bude dít.

redaktorka:
Zprávy o šesté.

redaktor:
To podstatné v deseti minutách.

redaktorka:
Každý den v 18 hodin jen na Radiožurnálu.

redaktor:
Jen na Radiožurnálu.

V parlamentních volbách v Thajsku vyhrála opozice

Ondřej KAPIC, moderátor:
V parlamentních volbách v Thajsku vyhrála opozice. Strana pro Thajce získala 260 z celkového počtu 500 parlamentních křesel. Premiérkou se tak poprvé v historii země stane žena, čtyřiačtyřicetiletá Jinglak Šinavatrová. Dosavadní předseda vlády, Vedžaživa, jehož demokraté získali necelých 170 mandátů, už přiznal porážku a budoucí šéfka kabinetu poblahopřál.

Robert MIKOLÁŠ:
"Děkuji lidem, kteří přišli k volbám." Prohlásila vítězná Jinglak Šinavatrová. Budoucí premiérka zároveň uvedla, že její bratr sesazený vojenským pučem v roce 2006 jí po oznámení výsledků volal a poblahopřál se slovy, že ji čeká těžká práce. Experti v této souvislosti diskutují, do jaké míry budou příští rozhodnutí předsedkyně vlády její vlastní nebo zda bude jen prodlouženou rukou Tchaksina Šinavatry. Dosavadní předseda vlády Abhisit Vedžaživa už prohlásil, že jeho demokraté přejdou do opozice. Zároveň dodal, že si přeje jednotu a usmíření země, kterou v uplynulých pěti letech zmítaly nepokoje i násilné protesty. Robert Mikoláš, Český rozhlas, Bangkok.

Přístupové cesty do syrského města Hamá hlídají vládní tanky

Ondřej KAPIC, moderátor:
Přístupové cesty do syrského města Hamá hlídají vládní tanky. Podle světových médií to potvrzují aktivisté a obyvatelé. Před dvěma dny právě v Hamá došlo k mohutným protestům proti režimu Bašára Asada. Ty stály místo guvernéra provincie.

Adéla HAVRÁNOVÁ:
Pátečních protestů se měly zúčastnit desetitisíce Syřanů. Jedná se tak o největší z akcí v dosavadních lidových protestech, které vypukly před třemi měsíci. Značné posílení vojenské přítomnosti v Hamá znamená nejen těžkou techniku v ulicích, ale také přerušení části telekomunikací. Podle některých místních to je metoda, kterou armáda používá před tím, než zaútočí. V oblasti se pohybují příslušníci bezpečnostních sil a ozbrojenci loajální Asadovi a je slyšet střelba. Události v Sýrii je ale velmi těžké ověřit. Zahraniční média totiž nemají do země přístup. Adéla Havránková, Radiožurnál.

Prasklé potrubí ropovodu způsobilo ekologickou havárii na americké řece Yellowstone

Ondřej KAPIC, moderátor:
Prasklé potrubí ropovodu způsobilo ekologickou havárii na americké řece Yellowstone. Do toku, který dal jméno nejslavnějšímu americkému národnímu parku, unikly zřejmě statisíce litrů ropy. Znečistily přes 100 kilometrů říčních břehů.

Vít POHANKA:
Ropovod společnosti Exxon je položený pod říčním dnem. Zástupci firmy zatím neví, proč praskl a kolik ropy přesně uniklo. Jisté je, že znečistil asi 240 kilometrů toku. Řeka Yellowstone dala jméno světoznámému národnímu parku. Ten je na jejím horním toku a tedy proti proudu od prasklého potrubí. Znečištění jedné z největších turistických atrakcí ve Spojených státech tedy nehrozí. Horší je to na dolním toku, kde nejsou žádné přehrady. Existuje nebezpečí, že by se ropou znečištěná voda mohla dostat až do Missouri, kam se Yellowstone vlévá. Vít Pohanka, Český rozhlas, Spojené státy.

Intenzivní srážky byly pouze v Libereckém kraji

Ondřej KAPIC, moderátor:
Předpovědi meteorologů se zatím nevyplnily. Intenzivní srážky byly pouze v Libereckém kraji. Spadlo jich 40 milimetrů. Hladiny tamních řek tam mírně stouply. Lužická Nisa dosáhla na chvíli na první stupeň povodňové aktivity. Zatím se ale nikde voda z břehů nevylila.

Ivana BERNÁTHOVÁ:
Hasiči i tak zůstávají v pohotovosti a stav hladin řek sledují i občané.

osoba:
Jo, no. Když všichni to tak řešej a to, vlastně i na internetu toho je hodně.

Ivana BERNÁTHOVÁ:
Konstatuje mladá žena z Dětřichova, která má ještě v živé paměti loňskou ničivou povodeň. V nedalekém Frýdlantě mají hasiči stále připravené pytle s pískem a sami průběžně monitorují řeku Smědou. Automatický vodočet tam po loňských povodních stále nefunguje.

Dan RAMZER, starosta:
Tady je velkej odvodňovací kanál, to je metr dvacet velká trubka, která to vlastně stahuje vodu z rybníka. A právě tady jsme měli největší obavu z toho, aby když přijde ten přívalovej déšť, aby to tady vlastně nevylilo, nezaplavilo tu lokalitu.

Ivana BERNÁTHOVÁ:
Připomíná starosta Dan Ramzer, který požádal všechny občany a firmy, aby z břehů Smědé odstranili vše, co by mohlo překážet zvýšenému průtoku vody. Pro Radiožurnál Ivana Bernáthová, Frýdlantsko.

Výrobce musel stáhnout balenou vodu Aquila z prodeje

Ondřej KAPIC, moderátor:
Kvůli nálezu koliformní bakterie musel výrobce stáhnout z prodeje asi 33 tisíc lahví minerální vody Aquila. Konkrétně jde o balení s datem trvanlivosti do 20. května příštího roku. Výskyt bakterie odhalila Státní zemědělská a potravinářská inspekce. Zatím není jasné, jestli je bakterie nebezpečná lidskému zdraví. Výsledky testů budou známy zřejmě v příštím týdnu.

Dělníci začali s opravou Nuselského mostu v Praze

Ondřej KAPIC, moderátor:
Dělníci začali s opravou Nuselského mostu v Praze, jedné z klíčových staveb dopravního systému města. Architektonické dílo překlenulo Nuselské údolí před 38 lety. Kromě automobilů slouží i provozu metra. Jeden z architektů mostu, Stanislav Hubička Radiožurnálu řekl, že opravy dilatačních spár jsou po tolika letech provozu namístě.

Stanislav HUBIČKA, architekt:
To jsou údržby, který musely být prováděny, a v těch údržbách se projevuje i ten faktor toho lidského činitele, materiálu, aby dilatační spára byla správně provedená, utěsněná, obdobně ta údržba i lidskej sítí, 30 48 let, to už je pěkná porce, že to je v kategorii tý běžný, potřebný, správně organizovaný údržbě a ne nějaký, že tam jsou nějaký pukliny, praskliny nebo že něco sedá.

Koncert balkánského hudebníka Gorana Bregoviče

Ondřej KAPIC, moderátor:
Jednou z nejočekávanějších událostí dnešního večera v Karlových Varech je koncert balkánského hudebníka Gorana Bregoviče. Bude ho hostit areál nově otevřeného letního kina. S dalšími podrobnostmi je připravena v našem karlovarském studiu Eva Rajlichová.

Eva RAJLICHOVÁ:
Tak já musím konstatovat, že počasí tady v Karlových Varech dnes večer není open air koncertům příliš nakloněno. Chvílemi docela hustě prší a teploty jsou jen kolem 10 stupňů. Program v letním kině by přesto měl začít v 8 hodin. Jako předkapelu si vybral Gorgan Bregovič českou formaci Gipsy.cz. Bregovič žije v současné době v Paříži. Jeho skladby, jako Kalashnikov nebo Mesecina jsou světoznámé. Lidé jeho tvorbu znají také díky filmům Emira Kusturici Arizona Dream nebo Underground. Právě pro Bregovičovo spojení s filmem se karlovarská přehlídka rozhodla udělit mu cenu prezidenta festivalu. Z Karlových Varů Eva Rajlichová, Radiožurnál.

Výročí smrti Jima Morrisona

Ondřej KAPIC, moderátor:
Dnes uplynulo 40 let od smrti rokera, básníka, filmaře a skladatele Jima Morrisona. Jeho bouřlivý život ho zavál do Paříže, kde v roce 1971 umírá. Pohřben je na hřbitově v PereLachaise, který se od té doby stal doslova poutním místem.

Jan ŠMÍD:
Právě díky Jimu Morrisonovi, této charismatické osobnosti, která inspirovala řadu tvůrců, k jeho biografiím a režiséra Olivera Stone k natočení filmu The Doors, se stal hřbitov v PereLachaise místem, které je pro většinu Američanů nezbytnou zastávkou během jejich pobytu v Paříži. Jim Morrison zemřel ve svém bytě nedaleko Bastily ve svých 27 letech a stal se okamžitě po své smrti kultovní postavou. Smrt Morrisona je opředena jistými záhadami, neboť nikdy nebyla provedena pitva a jen málokdo viděl jeho tělo. Spekulovalo se o tom, že tělesné pozůstatky Morrisona byly před 10 lety exhumovány a převezeny do Los Angeles. Ale správa hřbitova to popírá. Z Paříže pro Radiožurnál Jan Šmíd.

autor: oka
Spustit audio