Zprávy o šesté 25. září 2012

25. září 2012
Zprávy o šesté

Autorizovaným dodavatelem doslovných elektronických přepisů pořadů Českého rozhlasu je společnost NEWTON Media, a. s. Texty neprocházejí korekturou. Zvukové záznamy Zpráv o šesté i dalších zpravodajských a publicistických pořadů Radiožurnálu si můžete poslechnout v iRadiu.

Česko má další oběť pančovaného alkoholu

Tereza TOMÁŠKOVÁ, moderátorka:
Česko má další oběť pančovaného alkoholu. Už 26. Tentokrát pitva potvrdila metanol v těle 60letého muže z Ostravy. Nejvíc lidí otravám podlehlo v Moravskoslezském kraji. Celkem 16.

Václava MAREŠOVÁ:
Lidí, kteří se otráví lihovinou s obsahem metanolu, může podle odhadů ministerstva zdravotnictví ještě přibývat tak, jak budou dál pít neprověřený alkohol. Šéf resortu Leoš Heger za TOP 09 předloží vládě návrh, podle kterého by obchodníci, restauratéři a barmani měli všechny už otevřené lahve zničit. U ostatních budou mít 60 dnů na to, aby doložili jejich původ.

Leoš HEGER, ministr zdravotnictví /TOP 09/:
V případě, že se to nepodaří, bude se muset ten alkohol zlikvidovat, protože podle policejních zdrojů přes veškerý úspěch ve vyšetřování ta síť nebyla jednoznačně zmapována.

Václava MAREŠOVÁ:
Alkohol, který mají lidé koupený doma, mohou buď zanést prověřit do laboratoře, nebo pro jistotu vylít. O uvolnění trhu s alkoholem bude vláda jednat ve středu večer. Podle premiéra za ODS Petra Nečase by na otravy mělo Česko zareagovat i přísnějšími kontrolami dovozu metylalkoholu.

Petr NEČAS, premiér /ODS/:
Ten u nás není produkován a je dovážen do České republiky a pak zneužíván i v oblasti potravinářství.

Václava MAREŠOVÁ:
Poškozeným pomáhá Bílý kruh bezpečí. Jak, říká jeho prezidentka Petra Vitoušová.

Petra VITOUŠOVÁ, prezidentka Bílý kruh bezpečí:
S každým individuálně probereme, jak se připojit s nárokem na náhradu škody.

Václava MAREŠOVÁ:
Václava Marešová, Radiožurnál.

Radiožurnál má v alkoholové aféře důležitá svědectví

Tereza TOMÁŠKOVÁ, moderátorka:
Radiožurnál má v alkoholové aféře důležitá svědectví, která se týkají dvou obviněných mužů. Ti jsou pravděpodobně špičkou dodavatelského řetězce.

Martin KNITL:
Majitel firmy /nesrozumitelné/ ze středních Čech se často objevoval v Opavě, přímo ve skladovém areálu, kde policie zabavila tisíce litrů metylalkoholu. Potvrdil to svědek, který poblíž pracuje. Podle všeho tam oba obvinění, možná někde na rampě, smrtící koktejl připravovali. Druhým mužem je podnikatel z Karviné. Našli jsme jeho dřívějšího obchodního partnera Vlastislava Mikulčíka. Ze společného podnikání raději vycouval.

Vlastislav MIKULČÍK:
Jsem prostě prodělal peníze, prostě my se rozešli, protože už jsme neměli peníze ani on, ani já, ani jeho kamarád, mě do toho vtáhli, do nějaké věci, že něco si vyděláme, já ho nelituju.

Martin KNITL:
Mezitím moravskoslezská policie zveřejňuje další značky lihovin, ve kterých byl metanol a hledá zákazníky stánků, kde se nelegální alkohol prodával zřejmě ve velkém, například ve Starém Bohumíně. Pro Radiožurnál Martin Knitl, Ostravsko.

Česká republika by mohla přijít až o miliardu eur z evropských dotací

Tereza TOMÁŠKOVÁ, moderátorka:
Česká republika by mohla přijít až o miliardu eur z evropských dotací. Evropská komise navrhla tuto částku neproplatit po auditech dotačních programů. Jednání s komisí ale budou pokračovat a dál je pravděpodobné, že nakonec bude částka, o kterou přijdeme, nižší. S detaily je teď ve studiu reportér Jan Herget. Honzo, které operační programy jsou nejvíc ohrožené.

Jan HERGET:
Největším hříšníkem je operační program Doprava. Brusel má také pochybnosti o výdajích dotačních programů Životní prostředí, Severozápad a Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Ministerstvo pro místní rozvoj už na jaře upozorňovalo, že celkem může být ohrožených až 33 miliard korun. Přesná částka, kterou Brusel Česku nezaplatí, ale bude záviset až na výsledcích dalších auditů. Pokud Evropská komise proplatí České republice méně peněz, prohloubí se tím schodek veřejných rozpočtů. Peníze totiž příjemci dotací dostávají z národních zdrojů a Brusel je státu proplácí až zpětně. Když ale evropští úředníci narazí na chyby, můžou proplácení zastavit.

Tereza TOMÁŠKOVÁ, moderátorka:
Tolik aktuálně Jan Herget. Díky. A téma rozšíříme i v Ozvěnách dne už za chvíli. Do vysílání zveme náměstka ministra pro místní rozvoj Daniela Brauna.

Americký prezident Barack Obama odsoudil násilí na Blízkém východě

Tereza TOMÁŠKOVÁ, moderátorka:
Americký prezident Barack Obama odsoudil násilí na Blízkém východě. V projevu na Valném shromáždění OSN vyzval k boji proti nepokojům muslimských radikálů. Útoky na diplomatické mise Spojených států a dalších západních zemí vyprovokované proti islámským filmem, jsou podle něj popřením zásad, na kterých je založena OSN. Přímo v New Yorku sledoval projev amerického prezidenta náš zpravodaj Vít Pohanka.

Vít POHANKA:
Dobrý den z New Yorku. Prezident Obama ve svém projevu zmínil velvyslance Spojených států v Libyi Christophera Stevense, který zemřel při nedávném útoku na konzulát v Benghází. Vyzval přitom k odsouzení podobných činů, které jsou podle něj útokem nejenom na Spojené státy, ale také na samotné principy organizace Spojených národů. Kromě toho také mimo jiné prezident Obama prohlásil, že jeho vláda udělá to, co musí, aby zabránila jadernému ozbrojení Íránu, nebyl ale nějak konkrétní, nezmínil například, jestli Amerika je připravena k vojenskému zásahu proti Teheránu. Projev prezidenta Obamy byl podle očekávání docela bojovný, nekompromisní, koneckonců do voleb tady ve Spojených státech zbývá několik týdnů a to bylo asi na jeho vystoupení také tak trochu znát. My ten projev podrobněji rozebereme v publicistické části Ozvěn dne po tři čtvrtě na 7, do té doby na slyšenou, Vít Pohanka, Český rozhlas, OSN, New York.

Libyjské milice předaly svou nejslavnější základnu

Tereza TOMÁŠKOVÁ, moderátorka:
Libyjské milice neochotně vyklidily většinu svých základen na východě země. Ty teď přešly pod kontrolu armády.

Martin DORAZÍN:
Základnu nejslavnější povstalecké formace Brigády 17. února tady na předměstí Benghází už převzala libyjská armáda. K demilitarizaci výrazně přispěly i páteční mírové demonstrace, požadující pořádek a odzbrojení milicí. Davy lidí vyhnaly bývalé povstalce také z nemocnic, kde působily jako samozvaná ochranka. To ale problém milicí zřejmě neřeší. Stát nemá pro zasloužilé bojovníky revoluce žádný program, upozorňuje ekonom Alí Zoghiba: "Ztrácejí trpělivost, užili si mediální slávu, ale dnes se s nimi nikdo nebaví. Jsou to většinou mladíci, kteří nemají jinou práci a žijí v chudobě. Stačí škrtnout a všechno to tady exploduje." Z Benghází Martin Dorazín, Radiožurnál.

V hrobě Anny Valentinovičové ležela jiná žena

Tereza TOMÁŠKOVÁ, moderátorka:
V hrobě Anny Valentinovičové, známé aktivistky polských protikomunistických odborů Solidarita, ležela jiná žena. S odvoláním na genetické testy o tom informovala polská vrchní vojenská prokuratura. Valentinovičová zahynula při leteckém neštěstí u ruského Smolenska. V 80. letech byla po Lechu Walesovi druhou nejpopulárnější osobností Solidarity. Podle polských médií místo ní pohřbili jinou oběť letecké katastrofy. Proč se to stalo, není zatím jasné.

Menší nemocnice se bojí rušení

Tereza TOMÁŠKOVÁ, moderátorka:
Menší nemocnice se bojí rušení. Spojily se proto s lékařskými odbory i pacienty a rozjíždějí kampaň proti likvidaci lůžek. Zbavit se části akutních lůžek plánuje ministerstvo zdravotnictví s pojišťovnami. Ty vypověděly všem zařízením smlouvy. Vyprší na konci roku. Teď se jedná o nových. Nejistotu už pocítili první pacienti.

Martina:
Pár dní před porodem mi řekli, že to tam končí. To mě strašně mrzí, je to škoda velká.

Lenka JANSOVÁ:
Martina musela rodit v Litoměřicích. Část lékařů z roudnické nemocnice totiž odešla a skončila tam porodnice. Podobný osud prý může čekat dokonce polovinu zdravotnických zařízení.

Martin ENGEL, předseda Lékařského odborového klubu:
Nemocnice není prostě kiosek, který můžete 30. prosince mu říct, že skončí.

Lenka JANSOVÁ:
Říká předseda Lékařského odborového klubu Martin Engel. Ministerstvo zdravotnictví ale tvrdí, že rušení lůžek pacienty neohrozí.

Leoš HEGER, ministr zdravotnictví /TOP 09/:
Je potřeba koncentrovat péči v některých specializovaných oborech do méně oddělení, než jich máme.

Lenka JANSOVÁ:
Lenka Jansová, Radiožurnál.

Skoro 150 kovových mříží ukradli zloději u dálnice D5 na Tachovsku

Tereza TOMÁŠKOVÁ, moderátorka:
Skoro 150 kovových mříží ukradli zloději u dálnice D5 na Tachovsku. Kryty na kanály a roury mizely už od června. Škoda je přes půl milionu korun. Zloděje teď hledá policie a prosí o pomoc svědky.

Lukáš MILOTA:
Najít zloděje bude obtížné, na dálnici totiž chybí kamery. Říká Bohumil Gruber z Ředitelství silnic a dálnic.

Bohumil GRUBER, Ředitelství silnic a dálnic:
/Nesrozumitelné/ 80 až po státní hranici 150. Máme v současný době osazeny pouze dvě kamery, ale v brzku nás čeká nasazení dalších 10 kamer.

Lukáš MILOTA:
Bodle Bohumila Grubera díry bez poklopů dopravu nějak neomezují. A pokud motorista zrovna při poruše auta nevystoupí z vozidla u krajnice, nejsou místa nebezpečná.

Bohumil GRUBER, Ředitelství silnic a dálnic:
Nebezpečná jsou pro ty, kteří se pohybují po dálnici a nemají tam co dělat a v brzku dojde k náhradnímu osazení plastových roštů. Do dvou týdnů přibližně.

Lukáš MILOTA:
Postupně nechán Ředitelství silnic a dálnic vyrobit nové kovové rošty. Pro Radiožurnál Lukáš Milota, Tachovsko.

autor: tet
Spustit audio