Zprávy o šesté 18. února 2012

18. únor 2012
Zprávy o šesté

Autorizovaným dodavatelem doslovných elektronických přepisů pořadů Českého rozhlasu je společnost NEWTON Media, a. s. Texty neprocházejí korekturou. Zvukové záznamy Zpráv o šesté i dalších zpravodajských a publicistických pořadů Radiožurnálu si můžete poslechnout v iRadiu.

Papež Benedikt XVI. jmenoval dnes 22 nových kardinálů

Jana PETROVÁ, moderátorka:
Papež Benedikt XVI. jmenoval dnes 22 nových kardinálů. Patří mezi ně i pražský arcibiskup a primas český, Dominik Duka. Zároveň s tím získal i hlasovací právo při konkláve, tedy při shromáždění, které volí papeže.

Vědunka LUNARDI:
Z 22 nově jmenovaných kardinálů, 16 je z Evropy, tři noví kardinálové jsou ze Severní Ameriky, dva z Asie a jeden z Jižní Ameriky při slavnostním obřadu Benedikt XVI. Předal všem novým kardinálům jmenovací dekrety a odznaky jejich hodnosti, purpurové solideum a biret a také zlatý prsten. Každému z kardinálů pak dal pod patronát jedno z římských bazilik. Kardinál Duka bude mít jako titulární baziliku kostel svatých Marcelina a Petra. Odpoledne kardinál Duka sloužil mši pro české věřící. Z Říma Vědunka Lunardi.

Přátelské setkání prezidentů čtyř zemí

Jana PETROVÁ, moderátorka:
Pokus o přátelské setkání čtyř zemí, tak prezident Václav Klaus označil dvoudenní schůzku prezidentů Česka, Slovenska, Chorvatska a Srbska. Hlavy států celé odpoledne jednaly na zámku v Lánech na Kladensku. U společného stolu měli diskutovat mimo jiné o evropských tématech, setkání prezidentů sleduje redaktor Michal Trnka. Michale, podařilo se vám už zjistit, co konkrétně prezidenti za zavřenými dveřmi celé odpoledne probírali?

Michal TRNKA:
Před chvilkou skončila tisková konference, takže podařilo. Téměř celé odpoledne hovořili prezidenti o Evropské unii, její budoucnosti, ale otevřeli také téma nynější krize v eurozóně. Český prezident Václav Klaus označil debatu za věcnou, přátelskou a také plodnou. Jeho slovenský kolega Ivan Gašparovič zase uvedl, že vítá budoucí členství Chorvatska v Unii a rozhodně prý také podpoří kandidaturu Srbska do Evropské unie. Podle Gašparoviče to bude znamenat přínos pro celý západní Balkán. Ani Václav Klaus pak nehodlá bránit rozšíření sjednocující se Evropy právě o Chorvatsko a Srbsko. Pro Radiožurnál Michal Trnka, Lány.

ĆSSD navrhuje dva kandidáty na prezidenta

Jana PETROVÁ, moderátorka:
Vedení sociálních demokratů se shodlo na dvou kandidátech pro přímou volbu prezidenta na ekonomovi Janu Švejnarovi a místopředsedovi strany Jiřím Dienstbierovi. Definitivně rozhodne v květnu nebo začátkem června ústřední výkonný výbor. Místopředseda sociálních demokratů Michal Hašek Radiožurnálu řekl, jak se bude kandidát vybírat dál.

Michal HAŠEK, hejtman Jihomoravského kraje /ČSSD/:
My teď budeme 2,5 měsíce společně s oběma pány projíždět celou Českou republiku a diskutovat, jak se členy sociální demokracie, tak s našimi sympatizanty, voliči zkrátka s veřejností a celý ten proces bude ukončen zhruba v polovině měsíce května, kdy by Ústřední výkonný výbor ČSSD měl s definitivní platností určit kandidáta, kterého podpoříme v historicky první přímé volbě české hlavy státu.

Lavinové nebepečí na českých horách

Jana PETROVÁ, moderátorka:
Přívaly sněhu z uplynulých dnů stále komplikují život na mnoha místech republiky. Kalamitní stav ještě platí v Jablonci nad Nisou. Situace se tam zlepšuje. Naopak ve Vsetíně a dalších 4 přilehlých obcích kalamitní stav během dneška odvolali. Silnice už jsou tam odklizené a průjezdné. Na horách však stále trvá nebezpečí lavin. To ovšem neodrazuje návštěvníky hor například v Krkonoších jsou některé hotely a penziony na následující týden beznadějně obsazeny. Dnešek byl na horách ve znamení střídání turnusů. Pokračují totiž české jarní prázdniny a začaly také ty nizozemské. A jaká je situace v Peci pod Sněžkou, to ví reportér Martin Pařízek.

Martin PAŘÍZEK:
Také Pec pod Sněžkou má za sebou to střídání turnusů. Bylo to poznat jak na silnicích, tak na sjezdovkách. Některé penziony jsou právě i kvůli těm holandským prázdninám už na následující týden definitivně obsazeny. Kde ale rozhodně všechny ta obsazenost se pohybuje kolem 75 %.

Jana PETROVÁ, moderátorka:
Martine, horská služba stále upozorňuje na čtvrtý stupeň lavinového nebezpečí, je to tak, platí to stále?

Martin PAŘÍZEK:
Ano, v Krkonoších platí druhý nejvyšší stupeň lavinového nebezpečí, to znamená, že by se lidé do lavinových katastrů neměli vydávat. Uzavřena je cesta z Voraček přes Kotel na Horní Mísečky a na hřebenech je také na některých místech zaváté tyčové značení a to zčásti také kvůli tomu velkému množství sněhu. Martin Pařízek, Radiožurnál, Krkonoše.

Jana PETROVÁ, moderátorka:
Ještě doplňme, že dnes byl čtvrtý stupeň z pětibodové škály vyhlášen také v Jeseníkách.

Přípravy na prezidentské volby v Německu

Jana PETROVÁ, moderátorka:
Den po rezignaci německého prezidenta Christiana Wulffa začala v Berlíně intenzivní jednání o jeho nástupci. Nová hlava státu, kterou volí německý parlament, musí být zvolena do 30 dnů. Kancléřka Angela Merkelová by kandidáta ráda představila už počátkem příštího týdne.

Klára STEJSKALOVÁ:
Kancléřka Merkelová chce při třetí prezidentské volbě během fungování současné koalice přijít s kandidátem, který by měl podporu i opozičních stran. Sociální demokraté už dali najevo, že v tom případě se nemůže o úřad ucházet člen CDU. SPD by ráda vrátila do hry evangelického faráře Joachima Gaucka, který před rokem a půl v souboji s odstoupivším Christianem Wulffem prohrál až ve třetím kole a těšil se naprosté podpoře veřejnosti. Nadstranického kandidáta si podle bleskového průzkumu přeje naprostá většina Němců. Po korupčním aférami pronásledovaném Wulffovi by uvítala v zámku Bellevue respektovanou nadstranickou osobnost, která by vrátila prezidentskému úřadu novou vážnost. Klára Stejskalová, Český rozhlas, Berlín.

Útok syrských jednotek při pohřbu

Jana PETROVÁ, moderátorka:
Ozbrojené jednotky syrského režimu zaútočily ostrou palbou proti účastníkům pohřbu v Damašku. Podle svědků z opozičního tábora při útoku zemřel nejméně jeden člověk a jedna žena utrpěla vážné zranění hlavy. Napadení smuteční hosté znovu protestovali proti prezidentu Bašáru Asadovi poté, co pohřbili tři mladé oběti včerejších protivládních demonstrací. Ty v Damašku patřily mezi jedny z nejmasovějších od začátku protivládní revolty před 11 měsíci. V metropoli žije mnoho Asadových příznivců a opozice tam není tak silná jako v některých jiných městech. Například v Homsu, který armáda také dnes ostřelovala z těžkých zbraní.

Dvě lodě íránského válečného námořnictva vpluly do Středozemního moře

Jana PETROVÁ, moderátorka:
Dvě lodě íránského válečného námořnictva vpluly do Středozemního moře. S odvoláním na egyptské úřady to oznámila agentura Reuters. Íránská média mezitím hlásí, že po proplutí Suezským kanálem už plavidla zakotvila v Sýrii. Teherán spolu s Ruskem a Čínou brání syrskou vládu před tlakem Západu a většiny arabských zemí, které požadují odchod prezidenta Asada.

Břetislav TUREČEK:
Íránská agentura Mehre upřesňuje, že ve Středozemním moři je torpédoborec doprovázený zásobovací lodí. Právě agentura Mehr jako první napsala, že plavidla už jsou v syrském přístavu Tartúz. Íránské lodě propluly Suezem už před rokem, Izrael to tehdy označil za provokaci a důkaz íránské rozpínavosti. Teď vyslala Teherán své lodi k syrským břehům za situace, kdy v Sýrii sílí občanská válka a vládní síly navzdory mezinárodnímu tlaku bombardují i civilisty. V okolí Sýrie se pohybují také západní lodi. Nedávno málem došlo k noční kolizi syrské hlídky s německou špionážní lodí, která podle německých médií monitorovala dění v Sýrii. Břetislav Tureček, Český rozhlas, Blízký východ.

80. narozeniny Miloše Formana

Jana PETROVÁ, moderátorka:
80. narozeniny dnes slaví oscarový režisér Miloš Forman. Jeho filmy, které často balancují na pomezí tragiky a komiky patří do zlatého fondu nejen české, ale i světové kinematografie. Za všechny jmenujme přelet nad kukaččím hnízdem, lásky jedné plavovlásky anebo osmioscarového Amadea. Miloš Forman žije v Americe, rád ale vzpomíná i na svou rodnou Čáslav, kde strávil část svého dětství.

Miloš FORMAN, režisér:
Já jsem vlastně tady žil jen do svých osmi let, ale to víte, těch prvních osm let, to se vám zaryje do paměti. Já si nepamatuju, co jsem dělal včera, ale pamatuji se přesně, jak to tady v týhle ulici co se dělo a všechno možný. No, rád se sem vrací. Tady jsem se narodil v tomhle tom domečku, tam dokonce jeden pokoj je tam zachovalý přesně tak jak já ho znám, jak si pamatuji ze svého dětství.

Světoznámý britský hudebník Sting se vrací do Česka

Jana PETROVÁ, moderátorka:
Světoznámý britský hudebník Sting se vrací do Česka. Naposledy u nás koncertoval v září 2010, tehdy přijel se symfonickým orchestrem. Dnes nabídne průřez svojí sólovou dráhou, která trvá už 25 let.

Jitka BENEŠOVÁ:
Koncertní program Back to Base nejdříve představil ve Spojených státech. Do Evropy se přesunul 5. února, kdy vystoupil v svém rodném New Castle. Při sestavování programu k jubileu zpěvák vycházel z kolekce svých hitů, která vyšla vloni ke Stingovým šedesátinám. Někdejší basový kytarista a zpěvák skupiny The Police je znám i jako herec a producent. Často se angažuje v charitativních projektech. Jitka Benešová, Radiožurnál.

autor: jal
Spustit audio