Zprávy o šesté 16. října 2010

16. říjen 2010
Zprávy o šesté

Autorizovaným dodavatelem doslovných elektronických přepisů pořadů Českého rozhlasu je společnost NEWTON Media, s.r.o. Texty neprocházejí korekturou. Zvukové záznamy Zpráv o šesté i dalších zpravodajských a publicistických pořadů Radiožurnálu si můžete poslechnout v Rádiu na přání.

Přehled zpráv

Kateřina CAUSIDISOVÁ, moderátorka:
Sčítání hlasů komunálních a senátních voleb je v plném proudu, výsledky budou známy až v noci. Kandidáti do zastupitelstva v Krupce na Teplicku si zřejmě kupovali hlasy. Uvolněný plech v čestlickém aquaparku zranil 8 lidí. Život ve Francii znovu ochromily stávky proti důchodové reformě. Zítra bude zataženo až oblačno, místy déšť a na horách sníh, teploty do 10 stupňů. Začínají hlavní Zprávy, hezký podvečer přeje Kateřina Causidisová.

Volby do vedení obcí a do třetiny Senátu

Kateřina CAUSIDISOVÁ, moderátorka:
Volby do vedení obcí a do třetiny Senátu jsou za námi. Účast voličů se odhaduje na přibližně 50 procent. V senátních volbách je v některých městech už sečtena více než polovina okrsků. Částečné výsledky se teď živě dozvíme přímo ze studia od Lenky Šumové.

Lenka ŠUMOVÁ:
Zatím pro nikoho to nevypadá, že by získal senátorské křeslo hned v 1. kole. Do toho druhého ale ČSSD postoupí určitě v 19 volebních obvodech, ODS pak v 10. V mnoha městech se pak tyto dvě strany mají v 2. kole senátních voleb utkat mezi sebou. Platí to například pro Hodonín, kde zatím vítězí za ČSSD Zdeněk Škromach, a za ním je občanská demokratka Alena Venhodová. Stejně to vypadá třeba v Liberci nebo v Kroměříži, podobně v Jihlavě, kde je ale pořadí stran obrácené. Ve třech volebních obvodech má šanci na postup do 2. kola TOP 09, ve dvou pak KDUČSL a KSČM. Věci veřejné mohou postoupit v jednom obvodě a to ve FrýdkuMístku. Tato čísla ještě navýší tři pražské volební obvody a Brnoměsto, kde zatím není sečteno ani 15 procent volebních okrsků. Pro Radiožurnál Lenka Šumová.

ČSSD sledují výsledky voleb

Kateřina CAUSIDISOVÁ, moderátorka:
Levicový Senát a posílení pozic ve vedení měst, to je hlavní cíl, se kterým do říjnových voleb šli sociální demokraté. Vedení strany a někteří senátní kandidáti sledují výsledky už 4 hodiny v Lidovém domě. Úřadující předseda ČSSD hned při příchodu oznámil, že jeho strana by mohla mít minimálně 12 nových senátorů. Ve volebním štábu sociálních demokratů je i Martina Spěváčková. Martino, jak to vedení strany vidí teď?

Martina SPĚVÁČKOVÁ:
Dobrý večer. Sociální demokraté jsou zatím s těmi dosavadními výsledky senátních voleb spokojeni. Na druhou stranu dodávají, že zatím ještě nemají vyhráno a například bývalý eurokomisař Vladimír Špidla, který o senátorské křeslo bojuje v obvodu 10 Český Krumlov, odmítl výsledky komentovat, dokud nebudou sečteny všechny hlasy. Sociální demokraté sledují výsledky odděleně od novinářů, ale když mezi nás přijdou, tak nešetří úsměvy. Situace je tady tedy naprosto odlišná ve srovnání se sněmovními volbami. Novináři tak nemají problém kohokoli z vedení nebo kandidátů vyzpovídat, co ale museli chvíli řešit, bylo připojení k internetu, protože v místnosti, kterou jim strana vyhradila, na chvíli zkolabovalo připojení k internetu. Martina Spěváčková z Lidového domu.

ODS sleduje výsledky voleb

Kateřina CAUSIDISOVÁ, moderátorka:
Občanští demokraté jsou zatím v hodnocení průběžných výsledků voleb zdrženlivý. Do senátních voleb šli s tím, že chtějí, aby si pravice udržela převahu v Senátu. V sídle ODS v Praze na Pankráci máme reportérku Václavu Vařekovou. Václavo, jak zatím občanští demokraté průběžné výsledky komentují?

Václava VAŘEKOVÁ:
Ano, dobrý den z volebního štábu ODS. Tak občanští demokraté jsou opatrní v hodnocení s tím, že teď mohou přijít na řadu výsledky z větších měst a ty samozřejmě ta průběžná čísla změnit. Jinak tady ve volebním štábu ODS už je i vedení občanských demokratů. Předseda Petr Nečas dorazil před chvílí a právě podle vedení ODS je potřeba odlišit typy voleb, to znamená, že výsledky komunálních voleb by neměly mít vliv na spolupráci uvnitř vládní koalice a vůbec na její další fungování. ODS ale vnímá obecní volby jako velmi důležité, protože v nich jde také o vliv ve statutárních městech. Václava Vařeková, Radiožurnál.

TOP 09 sleduje výsledky voleb

Kateřina CAUSIDISOVÁ, moderátorka:
Žádné velké nadšení nepanuje ve volebním štábu TOP 09. Z Malostranské besedy se teď živě hlásí reportérka Věra Masopustová.

Věra MASOPUSTOVÁ:
Dobrý večer. Tak tady je velmi komorní prostředí, vedení strany průběžné výsledky voleb sleduje v patře nad námi a občas někdo z kandidátů sejde dolů mezi novináře. To, že jsme ve štábu TOP 09 připomíná i to, že se tu čepuje jen pivo značky Schwarzenberg. TOP 09 opouští 6 senátorských míst a minimálně stejný počet by chtěla znovu získat. Momentálně na to mají šanci 4 její kandidáti. Ani výsledky komunálních voleb zatím neodpovídají plánům, které strana měla, její předseda Karel Schwarzenberg by ji rád viděl na stejném postu jako ve volbách sněmovních, tedy na 3. místě. To se ale zatím nenaplnilo. Nicméně stále se počítá, uvidíme, zda se ambice vedení TOP 09 naplní. Věra Masopustová, Radiožurnál.

KSČM sledují výsledky voleb

Kateřina CAUSIDISOVÁ, moderátorka:
Komunisté obhajují 1 senátorské křeslo a pozice na radnicích statutárních měst hlavně v severních Čechách, na severní Moravě a také v obecních zastupitelstvech. Z velkých měst mají tradičně nejsilnější postavení v severočeském Mostě, pak ve FrýdkuMístku, v Havířově i v Karviné. V pražském štábu KSČM je reportérka Lenka Jansová.

Lenka JANSOVÁ:
Hezký den. Sem do pražské ulice Politických vězňů už dorazil předseda strany Vojtěch Filip. Ten je prý zatím s průběhem voleb spokojený. Je tu i europoslanec Miloslav Ransdorf i předseda poslanců Pavel Kováčik. Ze 27 senátorských křesel, které jsou ve hře, je jenom 1 komunistické a to Mostecké. Tamní kandidát Josef Nétek má zatím ale jenom necelých 13 procent hlasů. Podle místopředsedkyně KSČM Miloslavy Vostré by byly volby pro komunisty celkem úspěšné, kdyby se jim podařilo obhájit také jejich pozice v obecních zastupitelstvech. Z volebního štábu KSČM Lenka Jansová, Radiožurnál.

Věci veřejné sledují výsledky ovleb

Kateřina CAUSIDISOVÁ, moderátorka:
Pro novou stranu Věci veřejné je úspěch každý získaný mandát, řekl to odpoledne předseda Radek John. Jak to vypadá v sídle této strany v pražské Štefánikově ulici právě teď, to popíše reportér Martin Drtina.

Martin DRTINA:
Pěkný podvečer. Tak nálada tu není kdoví jak veselá, oproti Radku Johnovi by pro ministra dopravy Víta Bártu bylo úspěchem získání 5 až 7 senátorských křesel, zatím to ale vypadá přinejlepším na 2 kandidáty, kteří by mohli postoupit do 2. kola. U komunálních voleb pak strana počítala s lepším výsledkem, stěžuje si ale na volební systém pro volby do obecních zastupitelstvech, který nahrává zavedeným stranám a chce ho při nejbližší příležitosti změnit. Véčkaři jsou tu na suchu, žádný alkohol se tu nenalévá, a v podstatě zatím ani není co slavit. Tolik Martin Drtina, Radiožurnál.

V Brně zatím v komunálních volbách vede ČSSD před ODS

Kateřina CAUSIDISOVÁ, moderátorka:
V Brně zatím v komunálních volbách vede s náskokem 8 procent ČSSD před ODS. Jaké jsou průběžné výsledky dalších stran a co by to znamenalo pro současnou koalici, na to se živě ptám do Brna redaktora Michala Záboje.

Michal ZÁBOJ:
Dobré odpoledne. Tak zatím máme tady v Brně sečteno asi 20 procent hlasů a podle těchto dílčích výsledků by se ziskem 31 procent vyhráli sociální demokraté, druhá ODS by získala asi získala asi 22 procent a TOP 09 14 procent. Do zastupitelstva by se ještě dostala KDUČSL, KSČM a Strana zelených. Vypadá to tedy, že poslední koalice ČSSD, lidovců, zelených a Sdružení Brno 2006 teď 2010 už nevznikne, protože posledně jmenovaný subjekt by se do zastupitelstva vůbec nedostal, stejně jako strana Věci veřejné, která se zatím pohybuje kolem 3 procent. Přepočet mandátu zatím neznáme, takže není jisté, zda by tento zisk sociálním demokratům, zeleným a lidovcům stačil k pokračování koalice, anebo by si museli k sobě přizvat ještě další stranu, patrně TOP 09 pro Radiožurnál Michal Záboj, Brno.

V Krupce na Teplicku si zřejmě kupovali hlasy

Kateřina CAUSIDISOVÁ, moderátorka:
V několika obcích v Ústeckém kraji panuje podezření z uplácení voličů. Například v Roudnici nad Labem se mělo kupčení s hlasy stát v jednom z barů, další případ se objevil v Krupce na Teplicku, kde se měly hromadné nábory romských voličů odehrát na jednom z parkovišť.

Jan BENEŠ:
Jedním ze svědků událostí v Krupce je Pavel Horák.

Pavel HORÁK, svědek:
Jsem se šel podívat k tomu hloučku, bylo tam cikra kolem stovky Romů, auto. Vzadu v kufru nějaká paní sepisovala s nima nějaký papíry, jestli tam docházelo k tomu předávání těch peněz, bohužel tam jsem se už k tomu nedostal. 25 metrů od tohohle toho hloučku stála městská policie, státní policie a koukali.

Jan BENEŠ:
Policie se případem zabývala, ale podle Marie Pivkové z ústecké policie nezaznamenala porušení zákona.

Marie PIVKOVÁ, ústecká policie:
Policejní hlídka nezjistila, že by došlo k nějakému porušení zákona.

Jan BENEŠ:
Podplácet voliče měl údajně místostarosta Zdeněk Matouš ze sdružení politické strany ČSNS a nezávislých kandidátů Šance pro město. Ten to ale důrazně odmítá.

Zdeněk MATOUŠ, místostarosta, sdružení politické strany ČSNS a nezávislých kandidátů Šance pro město:
Absolutně s tím nesouhlasím, je to nesmysl.

Jan BENEŠ:
Pro Radiožurnál Jan Beneš, Krupka na Teplicku.

Kateřina CAUSIDISOVÁ, moderátorka:
Průběžné výsledky komunálních a senátních voleb můžete sledovat také na našich webových stránkách zpravy.rozhlascz.

V aquaparku v Čestlicích poškozená atrakce zranila návštěvníky

Kateřina CAUSIDISOVÁ, moderátorka:
8 lidí zranila v aquaparku v Čestlicích u Prahy poškozená atrakce. 5 návštěvníků, včetně 2 dětí, skončilo v nemocnici. Podrobnosti přímo na místě zjišťuje reportét Michal Trnka. Michale, máte slovo.

Michal TRNKA:
Hezký večer. Tak tady byla situace v první chvíli hodně nepřehledná. Prvotní informace byly takové, že na místě se zranilo až 15 lidí a z toho několik těžce. Poslední zprávy od záchranné služby jsou ale opravdu takové, že na místě je, bylo 8 zraněných, z toho 5 převezly sanitky na chirurgické ambulance s lehčími poraněními. Jednalo se většinou o tržné ranky a asi nejtěžším poraněním bylo vykloubení rameno u 8leté holčičky. Podle policie se v aquaparku uvolnil plech na atrakci, které se říká Divoká řeka, který tedy návštěvníky zranil. Ovšem vyšetřování je teprve na začátku a tak další podrobnosti policie zatím příliš nezveřejňuje. Pro Radiožurnál Michal Trnka, Čestlice u Prahy.

250 francouzských měst ochromily mohutné demonstrace

Kateřina CAUSIDISOVÁ, moderátorka:
250 francouzských měst dnes ochromily mohutné demonstrace. Protestoval proti důchodové reformě vyšly tisíce lidí. Jádro demonstrujících tvoří studenti. Zatím k žádným nepokojům nedošlo. Kvůli stávce v rafinériích se krátí zásoby pohonných hmot, jak vypadá aktuální situace v Paříži, to už je otázka pro našeho spolupracovníka ve Francii Jana Šmída.

Jan ŠMÍD:
Hezký podvečer. V každém případě pokračuje válka čísel, v Paříži mohlo být v průběhu dne podle odhadů odborů v ulicích až 350 tisíc lidí. Policisté tvrdí, že 50 tisíc, šéf jedné z odborových ústředen /nesrozumitelné/ prohlásil, že dnes demonstrovaly poprvé ve Francii minimálně 3 miliony lidí a počet lidí v ulicích prý je možné srovnat s předchozími demonstracemi. Další stávka demonstrace proběhne v úterý, odbory se obávají radikalizace protestu, neboť do demonstrací se do značné míry zapojují studenti. Situace s pohonnými hmotami se nelepší, v důsledku stávky žádná rafinérie nepracuje. V marseillského přístavu, kde je blokován vjezd, čeká na 50 lodí, z toho 30 tankerů. Letiště Roissy v Paříži má zásoby leteckého benzinu do pondělí. Z francouzské metropole pro Radiožurnál Jan Šmíd.

Česká expozice na EXPO 2010 zůstává v Číně

Kateřina CAUSIDISOVÁ, moderátorka:
Česká expozice na EXPO 2010 zůstává v Číně. Dnes ji za zhruba 31 milionů korun koupila čínská společnost. Smlouvu za českou stranu podepsal generální komisař české účasti na EXPO Pavel Antonín Stehlík. Do českého pavilonu zavítalo od začátku výstavy na 8 milionů lidí.

Robert MIKOLÁŠ:
Novým majitelem národní expozice Farma československočínského přátelství z provincie Chepej, které na vlastní náklady převeze po skončení EXPO ze Šanghaje všech 22 exponátů a další demontovatelné komponenty. "Měli bychom pavilon postavit podle toho, jak nyní vypadá v Šanghaji, půjde tedy o co nejvěrnější kopii. Protože to ale bude stálá, trvalá expozice, tak samozřejmě použijeme takové materiály, aby tomu odpovídaly." Uvedl pro Český rozhlas místopředseda společnosti Tung Čchuan Jü. S dohodou je spokojen i generální komisař české účasti na EXPO Pavel Antonín Stehlík.

Pavel Antonín STEHLÍK, generální komisař české účasti na EXPO 2010:
Historicky jsme poprvé v českých dějinách a československých, pokud jde o účasti na EXPO, prodali expozici. My jsme tentokrát nestavěli pavilon, když se nám to kdysi v minulosti podařilo, tak jsme vždycky prodávaly tu budovu, ne její obsah.

Robert MIKOLÁŠ:
Robert Mikoláš, Český rozhlas, Šanghaj.

Slovanská epopej se dostala na seznam kulturních památek

Kateřina CAUSIDISOVÁ, moderátorka:
Na seznam kulturních památek Česka je ode dneška 20 obřích plátem Muchovy Slovanské epopeje. Dílo, o které se přetahuje Praha a Moravský Krumlov, se tak dostalo do speciálního ochranného režimu.

Michaela VETEŠKOVÁ:
Podle ministra kultury Jiřího Bessera dostala Slovanská epopej statut, který si zaslouží.

Jiří BESSER, ministr kultury /TOP 09/:
Má to význam pro zapůjčování tohoto díla například do ciziny pro jeho další přemisťování.

Michaela VETEŠKOVÁ:
Kulturní památku může její majitel vyvést do zahraničí pouze na půl roku a s povolením ministerstva kultury. Za památkovou ochranu 20 obrazů o českých a slovanských dějinách odpovídá nejenom její vlastník hlavní město Praha, ale také památkáři z pražského magistrátu. Michaela Vetešková, Radiožurnál.

Zpravodajství a komentáře Českého rozhlasu vám nabízíme i v textové a obrazové podobě – na našem webu zpravy.rozhlas.cz. Zvukové záznamy zpráv si můžete poslechnout nebo stáhnout z našeho audioarchivu. Přepisy Zpráv o šesté a Ozvěn dne po 18. hodině si můžete přečíst v archivu publicistiky.

Spustit audio