Zprávy o šesté 12. listopadu 2012

12. listopad 2012
Zprávy o šesté

Autorizovaným dodavatelem doslovných elektronických přepisů pořadů Českého rozhlasu je společnost NEWTON Media, a. s. Texty neprocházejí korekturou. Zvukové záznamy Zpráv o šesté i dalších zpravodajských a publicistických pořadů Radiožurnálu si můžete poslechnout v iRadiu.

Už od ledna mohou lidé odejít do předdůchodu

Tereza TOMÁŠKOVÁ, moderátorka:
Už od ledna mohou lidé odejít do předdůchodu. Umožní to novela zákona, kterou dnes podepsal prezident republiky Václav Klaus. Pomůže to lidem, kteří pár let před penzí přijdou o práci a novou seženou.

Jitka HANŽLOVÁ:
Předdůchod může využít ten, kdo si našetřil dost peněz v penzijním připojištění. To znamená, že bude moci čerpat měsíčně přibližně 8 tisíc korun. Naspořené peníze mu musí vydržet nejméně 3 roky před tím, než mu vznikne nárok na starobní penzi. Do předdůchodu bude možné odejít nejdříve 5 let před nárokem na starobní důchod. Na předdůchod budou lidem přispívat zaměstnavatelé v rámci doplňkového penzijního spoření. Podstatné je, že stát lidem nezkrátí částku vyplácenou později ve starobním důchodu. Jitka Hanžlová, Radiožurnál.

Policie hledá další svědky tragické nehody na rallye u Uherského Brodu

Tereza TOMÁŠKOVÁ, moderátorka:
Policie hledá další svědky tragické nehody na rallye u Uherského Brodu. S vyšetřováním pomůžou policistům také znalecké posudky. Ministerstvo dopravy má připravit závazná pravidla pro pořádání podobných závodů.

Petr SEHNOUTKA:
Zlínští policisté stále ještě vyšetřují předchozí nehodu, kdy před 2 měsíci na zlínské rallye závodní vůz zabil diváka. V případě víkendové nehody se obrátí na několik znalců, včetně těch z oboru meteorologie, říká policejní mluvčí Jana Macalíková.

Jana MACALÍKOVÁ, policejní mluvčí:
Nikdo si z kanceláře od stolu netroufne rozhodnout, jestli může mít silný vítr vliv na směr auta.

Petr SEHNOUTKA:
Reagují tak na tvrzení řidiče, podle kterého za nehodu může silný poryv větru. Policisté také znovu vyzvali diváky, aby jim případně poskytli videozáznamy z osudného sobotního momentu. Bezpečnost na těchto závodech, které patří mezi podniky s volnějšími pravidly, budou v úterý řešit zástupci tohoto sportu na mimořádném zasedání. Je také možné, že zbývající letošní závody, tedy Pražský rallye sprint a Slušovický Mikuláš rallye sprint zruší. Petr Sehnoutka, Radiožurnál.

Policie znovu varuje před nebezpečným alkoholem, tentokrát v Olomouci

Tereza TOMÁŠKOVÁ, moderátorka:
Policie znovu varuje před nebezpečným alkoholem, tentokrát v Olomouci. Zároveň připomíná, že nikdo nemá pít neoznačené lihoviny.

Jana ZEMKOVÁ:
Policie žádá občany, kteří si zakoupili jakoukoliv neoznačenou lahev alkoholu, které chybí kolek či etiketa, aby ji s ohledem na své zdraví raději vylili do odpadu. V případě, že mají takovýchto lahví více, policie radí, aby je nechali vyšetřit v laboratořích. V Olomouckém kraji je najdou hned na třech místech. Pokud si zákazníci alkohol zakoupili v prodejně smíšené zboží na ulici Nedvědova v Olomouci, mají přímo kontaktovat policejní linku 158. V žádném případě by tento alkohol ale neměli pít. Pro Radiožurnál Jana Zemková, Olomouc.

Lékaři bojují o život dalšího člověka otráveného metanolem

Tereza TOMÁŠKOVÁ, moderátorka:
Lékaři bojují o život dalšího člověka otráveného metanolem. Podle Egona Havrlanta z olomoucké fakultní nemocnice jde o 57letého muže. Jeho stav je vážný.

Egon HAVRLNAT, Fakultní nemocnice Olomouc:
Hladina v krvi byla 2,19 promile. Muž měl poruchy vědomí. V současné době je v umělém spánku na dýchacím přístroji a je léčený pomocí dialýzy v kombinaci s léčebnými dávkami etanolu.

V kauze metanol už policie stíhá celkem 45 lidí

Tereza TOMÁŠKOVÁ, moderátorka:
V kauze metanol už policie stíhá celkem 45 lidí. Už ne ale jednatele Likérky Drak Pavla Čanigu, u kterého výpovědi podezření vyvrátili. Dnes to potvrdilo vedení zlínské policie. To postupně přebírá vyšetřování případů pančovaného alkoholu z celé republiky.

Pavel SEDLÁČEK:
Stíhaných určitě přibude. Je přesvědčen státní zástupce Roman Kafka.

Roman KAFKA, státní zástupce:
Pokud se týče celé republiky, je předpoklad, že postupně sloučíme tu trestní věc do rozsahu okolo 60 až 70 obviněných.

Pavel SEDLÁČEK:
Na ostře sledované kauze pracuje 20 policistů. Pro Radiožurnál Pavel Sedláček, Zlín.

Desítky dalších žalob už řeší české soudy kvůli přesčasům policistů

Tereza TOMÁŠKOVÁ, moderátorka:
Desítky dalších žalob už řeší české soudy kvůli přesčasům policistů. Podle Nejvyššího správního soudu velitelé práci navíc nařizují neoprávněně.

Veronika NEPRAŠOVÁ:
Policii i další bezpečnostní složky můžou svým lidem nařídit, aby zdarma odsloužili až 150 hodin za rok, ale jen ve výjimečných případech, jakou jsou živelné katastrofy, návštěvy státníků nebo nečekané onemocnění kolegy. Jenže většinou policie přesčasy řeší nedostatek lidí na útvaru, a to je podle Nejvyššího správní soudu špatně. Žalob na neoprávněné nařízení přesčasů tak bude hromadně přibývat, říká předseda Unie bezpečnostních složek Zdeněk Buřič.

Zdeněk BUŘIČ, předseda Unie bezpečnostních složek:
Tak v tuto chvíli běží 50 žalob aktivně, dalších zhruba tisícovku máme připravenou. A dalších několik tisíc příslušníků se nám ozývá, že se k tomuto chtějí připojit.

Veronika NEPRAŠOVÁ:
Podle policejního prezidenta Martina Červíčka směřuje verdikt hlavně ke sjednocení pravidel pro používání neplacených přesčasů. Obecné zneužívání této praxe ale odmítá.

Martin ČERVÍČEK, policejní prezident:
Rozhodně bych byl velmi opatrný na to, aby tady někdo konstatoval, že obecně dochází k porušování zákona při nařizování práce přesčas.

Veronika NEPRAŠOVÁ:
Veronika Neprašová, Radiožurnál.

Filmaři zatím nedosáhnou na víc peněz

Tereza TOMÁŠKOVÁ, moderátorka:
Filmaři zatím nedosáhnou na víc peněz. Prezident Václav Klaus vetoval zákon o podpoře kinematografie. Podobnou normu odmítl podepsat už jednou. Podle něj je filmový průmysl běžné obchodní odvětví a není důvod, proč by se měl platit z veřejných peněz. Stejně obhájil Václav Klaus i své dnešní rozhodnutí.

Václav KLAUS, prezident České republiky:
Já myslím, že to je falešná hra jedné skupiny umělců oproti všem ostatním skupinám umělců. Já nevidím sebemenší důvod, proč specificky vytvářet /nesrozumitelné/ pro filmy a ne pro hudbu, výtvarné umění, nebo jakýkoliv jiný kulturní žánr.

Tereza TOMÁŠKOVÁ, moderátorka:
Zákon předpokládal, že Státní fond kinematografie by na podporu výroby filmů dostával až 300 milionů korun ročně, polovinu od komerčních televizí. Prezidentské veto může ještě přehlasovat Poslanecká sněmovna.

Řecko udělalo velký pokrok v reformách a snižování svého rozpočtového deficitu

Tereza TOMÁŠKOVÁ, moderátorka:
Řecko udělalo velký pokrok v reformách a snižování svého rozpočtového deficitu. Prohlásil to šéf eurozóny JeanClaude Juncker. Ministři financí států platících eurem právě teď rozhodují, jestli Řecku pošlou další část záchranných půjček. Z Bruselu se hlásí Ondřej Houska.

Ondřej HOUSKA:
Dobrý večer. Řecko dnes pravděpodobně ještě tu další část půjček, tedy v přepočtu víc než 770 miliard korun, nedostane. Ministři financí eurozóny chtějí nejdřív znát zprávu o udržitelnosti jeho dluhu, tady jsou ve sporu s Mezinárodním měnovým fondem, protože ten si myslí, že řecké dluhy jsou už příliš vysoké a země je splatit prostě nedokáže. Zmiňovanou další část záchranných půjček by ale Řecko mělo dostat v následujících dnech nebo týdnech. Totéž platí o prodloužení lhůty, do kdy má Řecko snížit svůj rozpočtový schodek. Na to země pravděpodobně dostane 2 roky navíc. Tolik Ondřej Houska, Český rozhlas, Brusel.

V Praze promluvil generální tajemník NATO Anders Fogh Rasmussen

Tereza TOMÁŠKOVÁ, moderátorka:
Bezpečnostní hrozby nepočkají, až na tom budou ekonomiky lépe. Musíme v těchto těžkých časech vytěžit co nejvíc z každého eura. To jsou slova generálního tajemníka NATO Anderse Fogh Rasmussen, která řekl v Praze na závěr parlamentního shromáždění Severoatlantické aliance.

Pavel NOVÁK:
NATO musí podle jeho generálního tajemníka reagovat na hrozby současnosti jako je šíření jaderných zbraní nebo ohrožování námořních i pozemních /nesrozumitelné/ s teroristy nebo nebezpečný napadení komunikačních sítí. "Všechny tyto výzvy nezmizí, zatímco se my budeme zabývat hospodářskou krizí. Nebudou čekat, až se bude našim ekonomikám dařit lépe. Naopak může být ještě těžší se s nim vyrovnat, když je budeme přehlížet, musíme tedy nadále udržovat naši obranu silnou." Rasmussen kritizoval fakt, že pouze dva evropští členové NATO vydávají na obranu více než 2 procenta hrubého domácího produktu, jak to žádají pravidla Aliance. Premiér Nečas ho ujistil, že naše výdaje na obranu se budou letos i napřesrok držet alespoň nad jedním procentem. Pavel Novák, Radiožurnál.

Sever Itálie trápí záplavy

Tereza TOMÁŠKOVÁ, moderátorka:
Itálii zasáhla vlna silných přívalových dešťů. Záplavy a sesuvy půdy způsobily milionové škody a jeden člověk při nich přišel o život. V Benátkách se zvedla hladina moře o půl druhého metru a zaplavila většinu města. Nejhorší je situace v Toskánsku na Tyrhénském pobřeží, kde muselo být evakuováno několik stovek lidí. Škody jsou velké, hlavně v zemědělství.

Ukradené vagony měly údajně skončit v Německu, říká právník poškozené společnosti

Tereza TOMÁŠKOVÁ, moderátorka:
Trestnímu stíhání čelí krnovský zastupitel Jaromír Foltýn, který je zároveň šéfem okresní hospodářské komory. Soud ho spolu s dalšími dvěma muži poslal do vazby. Jak zjistil Radiožurnál, jsou zapleteni do obřího podvodu na železnici. Ostravskou železniční společnost TSS Cargo měli obrat o 25 nákladních vagónů, které skončily v Polsku. Měly jinou barvu a nové identifikační znaky.

Karel LEŽATKA, právník společnosti TSS Cargo:
Přestože oni vlastně jakoby tomu vyměnili SPZ, když se to řekne takovým tím žargonem běžně srozumitelným, tak jako v některých vnitřnostech zůstaly ty značky jako zachovány, takže to nám pomohlo. A ty značky pravděpodobně chtěli vyměnit v té opravně v tom Polsku a už to nestihli.

Andrea ČÁNOVÁ:
Říká Karel Ležatka, právník podvedené firmy.

Karel LEŽATKA, právník společnosti TSS Cargo:
No, já jsem byl úplně v šoku, že vlastně je možné ukrást v českých podmínkách vlak.

Andrea ČÁNOVÁ:
Mezi obviněnými je i Jaromír Foltýn, krnovský zastupitel za nezávislé občanské sdružení.

Alena KRUŠINOVÁ, starostka Krnova /ČSSD/:
Ale říkám, teď je to takový čerstvý, já jsem to nikde ani nečetla v novinách. Já věřím, až to /nesrozumitelné/ bublina, tak zastupitelé určitě se ozvou a pak by se to řešilo.

Andrea ČÁNOVÁ:
Uvedla minulou středu, kdy jednalo krnovské zastupitelstvo, sociálnědemokratická starostka Alena Krušinová. Pro Radiožurnál Andrea Čánová, Krnov.

Při opravě domu v Praze se zřítilo schodiště. Jeden dělník na místě zemřel

Tereza TOMÁŠKOVÁ, moderátorka:
Při rekonstrukci domu v centru Prahy dnes zemřel jeden dělník, zavalilo ho zřícené schodiště.

Jan HERGET:
V tu dobu bylo na stavbě 7 dělníků, 2 zůstali pod sutinami. Na místo přijely 3 jednotky hasičů a jejich zásah popisuje Pavlína Adamcová.

Pavlína ADAMCOVÁ:
Jeden z těch mužů je středně těžce zraněný, druhý z mužů byl prohlášený za mrtvého.

Jan HERGET:
Hasiči museli také vyprostit i zbývající dělníky, protože bez schodiště se nemohli dostat dolů.

Pavlína ADAMCOVÁ:
Z domu jsme zachránili dalších 5 dělníků, kteří pracovali na hoře v podkroví a pomocí žebříku jsme je tedy dostali z domu ven.

Jan HERGET:
O tom, co bude s rekonstruovanou budovu dál, rozhodne statik. Jan Herget, Radiožurnál.

autor: tet
Spustit audio