Zpravodaj z Turówa: Protesty budou, auta zablokují i kruhový objezd u Hrádku

25. květen 2021 12:08

Polští odboráři z dolu Turów u Bogatynie nechtějí odvolat protest plánovaný na úterý 25. května. Česko zatím nebude stahovat žalobu proti Polsku. Na hranicích se dají očekávat komplikace v dopravě. Podrobnosti zjišťoval náš zvláštní zpravodaj Pavel Novák.

Čtěte také

Česko zatím nebude stahovat žalobu proti Polsku ve věci hnědouhelného dolu Turów. Informaci o tom, že se Polsko na okraj summitu Evropské unie v Bruselu dohodlo s českou vládou na podmínkách stažení žaloby, uvedl polský premiér Mateusz Morawiecki. Předseda české vlády Andrej Babiš z hnutí ANO ale tvrzení polského kolegy popřel. Připustil jen, že polská strana je konečně ochotná jednat. Na zprávy z Bruselu čekali i obyvatelé polského města Bogatynia, které je hned vedle dolu a elektrárny Turów.

Odboráři z dolu Turów plánují na 25. května odpoledne protest proti okamžitému uzavření dolu, jak to nařídil v předběžném opatření Soudní dvůr Evropské unie. Co říkají poslednímu vývoji situace? Jak bude plánovaný protest vypadat a na co se mají hlavně řidiči připravit? Poslechněte si, co na místě zjistil zpravodaj Pavel Novák.

Spustit audio

Související