Zpočátku jsem myslela, že je to akční film. Jaké vzpomínky provází 11. září 2001?

10. září 2021

Útok na Světové obchodní centrum v New Yorku z 11. září 2001 změnil nejen mezinárodní politiku i vnitřní strukturu Spojených států. Útok v tehdy již silně globalizovaném světě zanechal snad v každém nějakou vzpomínku. Co se lidem vybaví a co před 20 lety dělali?

„Pamatuju si to úplně přesně. Byly jsme doma s mámou. Ona měla zapnutou televizi a žehlila. Dole běžela lišta, že budou mimořádné zprávy. Jasně si pamatuju, kde jsme měli jaký nábytek, kde stála máma s žehlicím prknem. Bylo mi 9 let,“ říká mi na Tylově náměstí dnes už devětadvacetiletá žena.

Čtěte také

Pro jedenácté září je typické, že na něj mají vzpomínky i opravdu mladí lidé. „Bylo mi pět let,“ říká mi mladá dívka u Národní knihovny. „Mně se jen vybaví, že když jsem přišla ze školky, tak na to všichni doma koukali a byli v šoku. Pořád dokola to dávali v televizi.“

Lidem často ještě nedocházelo, co přesně se stalo. „Já jsem tenkrát pracoval v hotelu Hilton, vysílali to akorát na obrazovkách. Tím, že jde o mezinárodní prostředí, tak to někoho vzalo více, než to ze začátku zasáhlo třeba nás,“ vzpomíná muž ve středních letech.

„To si pamatuji přesně, ještě jsem žila v Petrohradě. Seděla jsem v kuchyni a dívala se na televizi. Nejdřív jsem tomu vůbec nevěřila. Myslela jsem si, že je to akční film,“ vypráví novinářka původem z Ruska.

Pusťte si anketu zachycující vzpomínky lidí na 20 let starý útok na Světové obchodní centrum v New Yorku.

Spustit audio

Více o tématu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.