Zpět na covidová oddělení: Epidemie sílí, nemocnice odkládají plánované operace

Zákazy návštěv pacientů a omezení neakutní péče. K takovým krokům opět přistupují některé tuzemské nemocnice kvůli sílící epidemii covidu-19. Podle posledních údajů ministerstva zdravotnictví leží v nemocnici s onemocněním covid-19 2750 pacientů, v těžkém stavu 390. Loni na zátku listopadu bylo hospitalizovaných přes osm tisíc. Letošní podzimní vlna ovšem začala později. A protože nakažených opět rychle přibývá, přistupují teď některé nemocnice k preventivním opatřením.

Nemocnice nejčastěji zakazují návštěvy pacientů. V Moravskoslezském kraji už někde zákaz platí od druhé poloviny října.

Čtěte také

V pražské Fakultní nemocnici v Motole, která je největší tuzemskou nemocnicí, jsou pro návštěvy uzavřená některá pracoviště, třeba klinika anesteziologie, resuscitace a intenzivní medicíny nebo onkologická klinika

Vždy je dobré před návštěvou pacienta ověřit v dané nemocnici, jestli jsou návštěvy možné. Výjimky se mírně liší místo od místa.

Většinou lze navštívit děti, nezletilé, osoby s omezenou svéprávností nebo pacienty v terminálním stadiu nemoci. Tyto výjimky z návštěv ale často mají určité podmínky: očkování proti covidu, potvrzení o prodělaném covidu nebo negativní platný test.

Omezení plánovaných operací

Akutní péče v nemocnicích zůstává zachovaná. Ale někde lékaři odkládají ambulantní vyšetření nebo i některé zákroky.

Například Oblastní nemocnice Trutnov v Královéhradeckém kraji, která patřila letos v únoru mezi nejvytíženější v celém Česku, od pondělí omezuje plánované operace na centrálních operačních sálech. Důvodem je vznik covidového oddělení.

Neakutní péči omezují i nemocnice třeba v Moravskoslezském nebo Olomouckém kraji, kde je teď z epidemického hlediska nejhorší situace v celé zemi.

autoři: Ondřej Vaňura ,
Spustit audio

Související