Zoo v Plzni loni navštívilo nejvíc lidí v historii

2. leden 2019 16:06

Plzeňská zoologická a botanická zahrada překonala historický návštěvnický rekord. V loňském roce ji navštívilo víc než 480 tisíc lidí.

Nové expozice, velká zvířata i neobvyklé dětské hřiště. Na to všechno láká plzeňská zoologická zahrada. A návštěvníky to zřejmě zaujalo. V loňském roce jich přišlo víc než 481 tisíc, a vytvořili tak nový návštěvnický rekord. Možná také proto, že někteří lidé vyrážejí do plzeňské zoologické a botanické zahrady i několikrát ročně.

„Návštěvnost plzeňské zoo vlastně 22 let utěšeně roste. Začínali jsme koncem 90. let na 200 až 250 tisících návštěvníků za rok. Tady přibylo obrovské množství expozic a zvířat. Posledních osm let máme návštěvnicky dlouho očekávaná velká zvířata, jako jsou žirafy, nosorožci a liberijští hrošíci,“ řekl mluvčí plzeňské zoo Martin Vobruba.

Plzeňská zoo je druhá nejstarší zoologická zahrada v České republice. V žebříčku návštěvnosti jí patří pátá příčka. V rámci Plzeňského kraje je společně s pivovarem vůbec nejoblíbenějším turistickým cílem. Jistou roli v tom hraje určitě i několik novinek.

„Filipínské terárium, skleník, motýli, krokodýli. Velmi se na tom také podílela lvíčata, na která jsme čekali víc než 43 let a teď máme pět nejmladších lvíčat spojených s rodiči, takže je tu tlupa osmi lvů, což tu historicky nikdy nebylo,“ vyjmenoval lákadla zoo Martin Vobruba.

První letošní mládě přivítala zoo hned na Nový rok

Zahrada v Plzni jako jediná spojená zoologická a botanická zahrada v Česku má druhově i početně nejbohatší kolekci zvířat v republice i jednu z nebohatších kolekcí druhů na světě. Kromě tradičních expozic nabízí i mnoho doprovodných akcí. Na starosti je má František Hykeš. Na každý měsíc prý připraví minimálně jednu.

„Bohatý je podzim, řemesla na statku, výstava jiřinek - jedna z největších v jihozápadních Čechách. Úplný vrchol roku je advent, kdy držíme všechny čtyři adventní soboty. Máme každoročně živý betlém. Štědrý den je ve znamení chytání zlaté rybky,“ shrnul program koordinátor akcí zoo František Hykeš.

Šťastně zoo vstoupila také do nového roku. Prvním letos narozeným mládětem v zahradě je malá voduška červená. Tento druh antilopy žije ve střední a jižní Africe a je už téměř ohrožený vyhubením. Plzeňská zoo chová vodušky od roku 2003, od té doby se tam narodily už desítky mláďat.

Prvními mláďaty nového roku byly v plzeňské zoologické zahradě dosud většinou ovce nebo kozy ve staročeském statku Lüftnerka, případně ještě terarijně chovaná zvířata. Zoo na první mláďata v předchozích letech čekala i téměř týden, letos se voduška narodila hned 1. ledna.

autoři: Jan Markup , sch | zdroj: ČTK
Spustit audio