Zoo, lázně či bohoslužby se vrací do starých kolejí. Jaká omezení zůstávají?

22. červen 2020

Zoologické zahrady nebo muzea a hrady se od pondělí 22. června vrací do běžného provozu. Na hromadných akcích může být až tisíc lidí, v některých případech dokonce i pětkrát tolik. Musí být však v oddělených sektorech pro maximálně tisíc lidí. Ruší se i další omezení. Jaká pravidla platí pro začátek letní sezóny?

Sektory po tisícovce

Organizátoři musí stavebně oddělit sektory pro maximálně tisíc lidí. Ti se mezi sebou na stadionu nesmí potkat.

„Sektory od sebe budou vzdálené čtyři metry a musí mít vlastní zázemí: občerstvení, dostatečný počet toalet a oddělený vstup,“ upřesnil pro radiožurnál epidemiolog Rastislav Maďar.

Čtěte také

Pro sektory sportovních stadionů i nadále platí obsazenost maximálně ze čtvrtiny celkové kapacity – tzn. volná každá druhá řada a každá druhá sedačka.

Do běžného režimu bez nařízených rozestupů mezi návštěvníky se vrací hrady, zámky, muzea ši galerie. Omezený už nebude počet lidí v zoologických nebo botanických zahradách ani na koupalištích. Až tisíc lidí může přijít na svatby a bohoslužby. A na skupinové lázeňské procedury bude moct víc než deset lidí. 

Podmínky roušek

Na pracovišti, kde je teplota vyšší než dvaadvacet stupňů, nebude pro zaměstnance platit povinnost nosit roušky – a to ani v případě, že nedodržují dvoumetrové odstupy od ostatních. Zaměstnavatel ale zároveň musí zajistit dostatečné větrání.

Ve vnitřních prostorech budov a taky v hromadné dopravě roušky zůstávají i dál povinné, a to do 1. července. Potom je lidé budou nosit už jenom v místech se špatnou epidemiologickou situací.

Pravidla pro nošení roušek od 1. července

Karvinsko vs. Praha

„Uvedená opatření neplatí pro Karvinsko a Frýdecko-Místecko, což jsou okresy, kde není dobrá epidemiologická situace,“ uvedl v Ranním interview ministr zdravotnictví Adam Vojtěch.

„Zde jsme ponechali stejná pravidla jako doposud. Také jsme nařídili povinné testování ve zdravotnických a sociálních zařízeních, abychom předešli šíření nemoci do rizikových skupin.“

V Praze je situace stabilní. V přepočtu obyvatel je lepší než na Karvinsku. „Prahu ovšem nadále sledujeme i z hlediska povinného nošení roušek,“ dodal ministr.

Další omezení?

Pokud by došlo k opětovnému nárůstu pozitivně zachycených pacientů, muselo by se ministerstvo vrátit k omezením.

„Pokud by se vrátil trend stabilního nárůstu nakažených, museli bychom snížit počty lidí na hromadných akcích a vrátit se třeba na maximálně sto účastníků,“ doplnil ministr.

Pravidla pohromadě

Aby lidé z jednotlivých regionů měli přehled, jaká situace u nich právě platí, připravuje pro ně ministerstvo zdravotnictví na svých webových stránkách mapu.

„Od 1. července budou data zveřejněná. Regiony, v nichž je situace horší, budou znázorněny červenou barvou,“ upřesňuje ministr.

Bude zde také informace o tom, zda a kde je povinné nosit roušky případně oznámení o dalších opatřeních.

autoři: Vladimír Kroc ,
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.