Znovuobjevená malířka Ludmila Padrtová vystavuje v Olomouci své unikátní dílo

23. leden 2014

První dáma české abstrakce - to je název nové výstavy v Muzeu umění v Olomouci. Představuje kresby a obrazy pozapomenuté a znovu objevené autorky Ludmily Padrtové.

Vůbec první retrospektiva malířky a kreslířky zahrnuje přes 20 obrazů a 120 kreseb ze staršího i nového období. Výstavu zahájila dnešní vernisáž.

Příběh umělecké tvorby Ludmily Padrtové připomíná napínavý román. Jako mladá žena vytvořila v 50. letech minulého století téměř v utajení natolik pozoruhodné dílo, že ji dnes odborníci považují za ústřední postavu poválečné lyrické abstrakce a informelu.

„To svoje rané dílo vytvořila do svých 30 let a pak naznala, že řekla to, co říct chtěla, a to, co ona prosazovala, takže se svojí tvorbou skončila," vysvětlil kurátor výstavy Ladislav Daněk.

Ludmila Padrtová pak v 60. letech značnou část svých obrazů rozdala, nebo dokonce zničila. „Někteří kolegové se domnívají, že to bylo například ze strachu, protože její muž byl sledován StB,“ doplnil Daněk.

Nabízí se ale jiné, zcela prosté vysvětlení. „Oni se zkrátka museli stěhovat z většího bytu do menšího. To, co bylo velké, to rozdala, něco spálila na chalupě,“ řekl kurátor výstavy.

Ludmila Padrtová se pak na 50 let odmlčela. Až v roce 2011 začala znovu kreslit. Ve své nové tvorbě rozvinula řadu experimentů, obzvlášť v kolážích dosáhla podle kurátora výstavy mistrovství.

autoři: nib , Radka Kvasničková
Spustit audio