Znovu roušky? Ta opatření jsou mírně přehnaná, míní epidemiolog Beran

24. červenec 2020

Od soboty bude po celé republice znovu platit povinnost nosit roušku na vnitřních hromadných akcích nad 100 lidí. Další změna platí až od pondělí, kdy se uvnitř budov nesmí potkat najednou více než 500 lidí. Informoval ve čtrvtek ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO). V některých krajích – Libereckém, Ústeckém – je nově nutné mít roušku i v lékárnách a zdravotnických či sociálních zařízeních, v Praze to začne platit v pondělí.

Vedoucí lékař Centra očkování a cestovní medicíny v Hradci Králové Jiří Beran ve Speciálu Plus tvrdí, že z pohledu epidemiologa by nově přijatá opatření mírnil. „Jsou mírně přehnaná. Myslím, že opatření nazvaná jako preventivní jsou víceméně represivní,“ řekl ve Speciálu Plusu.    

Uvítal bych ale rychlejší testování a rychlejší vyhledávání kontaktů Bez toho nemůžeme zastavit nárůst nemocných.
Jiří Beran

Ministerstvo zdravotnictví podle Berana nemělo laboratořím dovolit, aby se výsledky testů dostávaly k nemocných a hygienikům do dvou dnů. „Laboratoře jsou schopny vyrobit výsledky do 24 hodin, a aby na to měly 48 hodin, je špatně,“ myslí si. 

Čtěte také

Kdyby je měli k do jednoho dne, tak do dvou dnů už byly zmapovány všechny jejich kontakty.

„Reálně to ale chodí tak, že ti lidé, kteří jsou pozitivní, tak pak volají svým známým a dalším kontaktům, aby si sami zašli na covid test. To je vůbec nejdůležitější. To, že budeme nosit roušky je až sekundární, protože se nám budou pořád multiplikovat nové případy z kontaktů. Když kontakt necháme tři čtyři dny běhat pozitivní, jak se nám to stalo na severu Moravy, tak je to velmi špatné,“ dodává epidemiolog.

Zmatek v hlavě

Podle klinického psychologa Radka Ptáčka z Psychiatrické kliniky Všeobecné fakultní nemocnice v Praze působí jakkoliv nejasné a nesrozumitelné informace vytržené z kontextu na lidskou psychiku tak, že ji destabilizují a zvyšují úzkost.

„Kdyby byla přísnější opatření zase zavedena, tak se tomu všichni přizpůsobíme a zas budeme doufat, že ta rozhodnutí dělají odpovědní politici. Nicméně opětovné nasazení roušky vyvolá ve všech hlavách velký otazník, který bude směřovat buď k úzkosti, nebo k rezignaci na celou situaci,“ vysvětluje.

„Češi jsou relativně disciplinovaný národ, to možná ani nikdo nečekal,“ dodává.

Hosty byli: 
Jiří Běhounek, ČSSD, hejtman kraje Vysočina
Jiří Beran, vedoucí lékař Centra očkování a cestovní medicíny v Hradci Králové
Radek Ptáček, klinický psycholog, psychoterapeut z Psychiatrické kliniky Všeobecné fakultní nemocnice v Praze
Petr Bartoň, hlavní ekonom společnosti Natland

Podrobnosti o dalších omezeních hygieniků v jednotlivých krajích najdete v audiozáznamu Speciálu Martina Matějky.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.