Znojemští ve sporu o výstavbu plovárny nedaleko kláštera

26. září 2001
Pod kůži

Spor o výstavbu plovárny v blízkosti zchátralého Louckého kláštera ve Znojmě, který trvá už několik let, se v těchto dnech vyostřuje. Město, které chce plovárnu vybudovat, čelí tlaku znojemského okrášlovacího spolku, který upozorňuje na naprostou nevhodnost plaveckého areálu v blízkosti bývalého premonstrátského kláštera. Obě strany sporu se začínají obviňovat z osobních zájmů. V obzoru je možná také trestní oznámení. Jak zjistila Alžběta Kobzová, místostarosta Znojma Jaroslav Slušný přitom Loucký klášter za historickou památku vůbec nepovažuje.

Jaroslav Slušný: Celý tento klášter není na seznamu památek, čili jedná se samozřejmě o význačnou stavbu, avšak nezahrnutou do ochrany památkového úřadu.

Člen spolku a zároveň předseda správní rady nadace pro obnovu církevních památek Zdeněk Balík je ale jiného názoru.

Zdeněk Balík: Bývalý premonstrátský Loucký klášter ve Znojmě je monumentální stavba nadnárodního významu a máme to potvrzené z řady posudků renomovaných pracovníků prostě evropského ne-li světového významu, třeba v ústavu dějin umění, akademie věd, klub za starou Prahu, fakulty architektury atd.

Zástupci města však poukazují na to, že plovárna má vyrůst nikoliv v areálu, ale pod areálem kláštera v místě, kde jsou nyní sklady různých firem, ale také skládky odpadů, proto se Jaroslav Slušný domnívá, že více než o ochranu památky, jde ze strany okrášlovacího spolku o politickou hru.

Jaroslav Slušný: Velká část lidí je těch, kteří v minulosti byli na čelních místech různých kandidátek a bohužel neprošli a nedostali se nikdy do čela nebo do zastupitelstva a i v tom vidíme určitý pocit ublíženosti, že vlastně se druhým způsobem nám snaží znemožňovat naší práci.

Zdeněk Balík tento názor striktně odmítá a na celý konflikt se dívá z úplně jiného úhlu pohledu.

Zdeněk Balík: Ten člověk, který tady toto povznáší je mimochodem tchán jednoho ze spolumajitelů Feyshopu, kteří mají evidentní zájem se tam do toho sporu dostat.

To jsme si dodatečně telefonicky u místostarosty Slušného ověřovali.

Jaroslav Slušný: Zeť je spolumajitelem hotelu Prestiž a dcera má restauraci Cappucino. V žádném případě vůbec neprojevili vzdálený zájem tam jakékoliv podnikání nebo cokoliv tam dělat. V první fázi tam vůbec nebudou budovat žádné restaurace, nic takového. Na prvním místě je jediná snaha tam udělat koupaliště.

I o tom si členové okrášlovacího spolku myslí své.

Členové spolku: To je lež. První kroky městská plovárna, pak by se z toho stal aquapark, podle našeho názoru lokál prostě také potřebuje nějaké okolí. Domníváme se, že v těch bývalých vojenských objektech, které by se měly zbořit, by měl být prostě nějaký park. V této lokalitě park není.

V případě, že bude rozhodnuto o výstavbě areálu, nevylučuje okrášlovací spolek možnost podání trestního oznámení na město Znojmo. Jaroslav Slušný zase prohlásil, že ho postup jednání o plovárně natolik znechutil, že odmítá kandidovat v příštím volebním období.

Přepsal: Česká informační agentura

autor: Alžběta Kobzová
Spustit audio

Více z pořadu