Znáte tváře Radiožurnálu? Podívejte se, jak vypadají před objektivem!

25. listopad 2013

Každý den pro vás připravují vysílání. Pokud posloucháte Radiožurnál pravidelně, možná je důvěrně znáte. Alespoň po hlase. Ale dokázali byste je poznat na ulici? Víte, jak vypadají?

25. listopadu po 13. hodině měl v atriu budovy Českého rozhlasu slavnostní křest kalendáře Tomáše Nováka. Fotograf, který chodí do budovy rozhlasu fotit společně se svým kamarádem Honzou Raschem hosty pořadu Host Radiožurnálu, si tentokrát postavil před objektiv lidi z rádia.

„Tím, že člověk chodí do rádia, se potkává i s těmi, kdo připravují vysílání. Přibližně před rokem nás společně s marketingovým oddělením napadlo ukázat posluchačům tváře moderátorů,“ vypráví Tomáš Novák, jak se zrodil nápad vytvořit kalendář plný fotek lidí z Radiožurnálu.

Špatná nálada nebo fialová mikina? To v kalendáři nenajdete

„Plánovat, jak bude kalendář vypadat, jsme začali v květnu, od srpna do půlky října jsme fotili,“ přibližuje Tomáš Novák.

A tak vznikl kalendář tematických černobílých fotografií, který ukazuje rozhlasové tváře. Právě kvůli obličejům zvolil Tomáš Novák černobílou fotografii. „Navíc je černobílá verze pohodlnější i na focení, protože nemusíme řešit barevnost oblečení kolegů, kteří by třeba přišli na focení v pomalované fialové mikině,“ usmívá se Tomáš Novák.

Fotky, které najdete v kalendáři, jsou částečně aranžované. O tom, jak budou vypadat, věděl Tomáš Novák předem.

Tomáš Novák

„Napsali jsme si scénář s určitou představou. Nechtěl jsem, aby to bylo přearanžované až do mrtva, chtěl jsem ve všech fotkách zachovat určitý duch reportáže a nálady, při které vznikaly,“ vysvětluje Tomáš Novák, který veškerou odpovědnost za podobu kalendáře bere na sebe, a také proto nenechal nic náhodě.

Kde náš kalendář získáte?

Právě náladu při focení si autor kalendáře mimořádně pochvaluje. „Nebyl nikdo, kdo by se šprajcoval, se všemi se fotilo výtečně,“ usmívá se Tomáš Novák.

Zda kalendář bude mít úspěch, se teprve ukáže, ale případnému pokračování se jeho autor nebrání. „Už jsem začal trochu přemýšlet, jak by se to dalo udělat jinak a lépe. Ale záleží samozřejmě na rozhlase,“ podotýká.

A jak se ke kalendáři dostanete vy, naši posluchači? Fotografie budou postupně zveřejňovány na facebookovém profilu Radiožurnálu. A nejen to! V rámci soutěží na našem profilu vám rozdáme 20 vytištěných kalendářů.

autor: mjp
Spustit audio