Znáte nejzdravější rostlinu na světě? Za oknem ji pěstuje i Pavel Maurer

1. listopad 2014
Glosa Pavla Maurera

Jíte zeleninu a ovoce a marně přemýšlíte, která rostlina je pro váš organizmus nejprospěšnější? Jahody ani citrony to nejsou. Proti té nejzdravější rostlině je totiž i červená řepa úplný amatér.

Víte, jaká je nejzdravější a nejhodnotnější rostlina na světě? Také jsem to ještě před pár dny nevěděl. Jednou vědci říkají, že je zdravá řepa, pak zase jablka. Jindy nám odborně vysvětlí, že nemáme jíst vajíčka kvůli cholesterolu a za rok tvrdí, že vajíčka jsou skvělou a nenahraditelnou součástí naší vyrovnané stravy. Tak čemu máme věřit?

Nemůžu si to nechat pro sebe a stejně vám dnes prozradím, jaká je nejlepší zelenina na světě. Jistá univerzitní profesorka, odbornice přes nutriční hodnoty, zkoumala ovoce a zeleninu na základě obsahu výživných látek nezbytných pro náš organizmus. Nejdůležitějším kritériem je, jak prospívají našemu zdraví, snižují riziko srdečních chorob a rakoviny. Profesorka Di Noia vytvořila tabulku 41 produktů podle toho, jak jsou pro nás zdravé.

Čtěte také

A víte, který zvítězil? Obyčejná řeřicha! V závěsu za řeřichou najdeme čínské zelí, mangold, špenát, petržel, čekanku. Naopak jahody, brokolice, mrkev nebo citróny jsou až na konci seznamu nejzdravějších pochutin. Nejsou na tom špatně, ale proti řeřiše jsou úplní amatéři! Řeřicha porazila všechny na celé čáře.

Na naší planetě se vyskytuje asi ve 175 druzích, chutná vždy lehce nahořkle, trochu jako ředkvička. V některých jazycích se jí říká potočnice, protože se jí dobře daří poblíž vody.

Pavel Maurer ve studiu Reginy

Aniž bych tušil, že je tak skvělá, pěstuji řeřichu už mnoho let. Nasypu semínka na zvlhčenou vatu a mám ji neustále čerstvou na okenním parapetu. Její nahořklá chuť vždy potěší. Je dobrá v salátu, v polévkách a třeba i na chlebu s máslem.

Řeřicha je oblíbená hned ze tří důvodů: má výtečnou chuť, je velice zdravá a její pěstování zvládne i úplný začátečník. Prý ji miloval i Napoleon Bonaparte a zasloužil se o její rozšíření ve Francii. Anglosaský svět ji zná v mnohem mohutnějším vydání než my. Jejich řeřicha má větší listy, ale chutná podobně.


V jedné luxusní restauraci v rakouském Wachau řeřichu dokonce podávají jako předkrm v malé vaničce servírované i s nůžkami, abyste si ji mohli nastříhat podle libosti.

Potočnice je bohatá na vitamíny A, C, D, E, jód, železo a síru. V nati jsou obsažené hořčičné oleje. Je účinným lékem proti mnoha neduhům a posiluje imunitu.

Také pročišťuje játra, zlepšuje zažívání a upravuje hladinu krevního cukru u diabetiků. Je osvědčeným životabudičem při únavě. V přísadách šamponů působí blahodárně na vlasový porost.

Vážení gastronauti, až začnou podzimní plískanice, doporučuji si za oknem vypěstovat během několika dnů řeřichu, podle posledních výzkumů asi nejzdravější rostlinku na světě.

autor: Pavel Maurer
Spustit audio