Znáte nejtypičtější český fast food? ptá se Pavel Maurer

26. leden 2014
Glosa Pavla Maurera

Většina obyvatel planety se živí hamburgery a sendviči, ale my máme chlebíčky, prozrazuje gastronaut Pavel Maurer v následující glose. Proč mu na kalhoty vždycky spadne alespoň půlka vejce s uherákovou pěnou?

Obložený chlebíček je něco jako česká specialita. Nepamatuji si, že bych něco podobného viděl kdekoli jinde na světě. Vekové pečivo namazané máslem a na něm naskládáno všechno možné – salám, sýr, okurka, vajíčko přelité majonézou, roast beef, hermelín, šunka nebo umělý krab.

Ostatní země na světě tuhle chlebíčkovou kreaci vylepšily o jedinou věc – všechno přiklopily shora ještě dalším kusem pečiva. A to pro jistotu, aby dobroty držely pohromadě. My samozřejmě dobře víme, co je sendvič. Děláme jej přece svým dětem každé ráno do školy.

Čtěte také

Také víme, co je podle Ivana Mládka takzvaná chlebová pochoutka. Jde o dva tlusté chleby a mezi nimi jeden tenký. Ale obložený chlebíček? To je úplně jiná, specifická gastronomická kategorie.

Většina obyvatel naší planety se živí hamburgery nebo sendviči a přitom netuší, o jakou atrakci přicházejí při konzumaci obyčejného českého chlebíčku. V naší malé kotlině si totiž dokážeme užít spoustu legrace s neuvěřitelným balancováním ingrediencemi naskládanými až do vrcholu našeho chlebíčku.

Než je doneseme do pusy, skoro vždycky proklouzne kousek okurčičky a mně obvykle spadne alespoň půlka vejce s uherákovou pěnou na kalhoty. Jinak bych si to chlebíčkové kulinářské provazochodectví vůbec neužil! A věřím, že vy také ne.

Navíc mě uklidňuje, že kromě tohoto strastiplného a zábavného transportu chlebíčku do pusy žijeme oproti anglosaským sendvičům nebo americkým hamburgerům relativně zdravěji. Proč? Protože na chlebíčku přece máme o jeden plátek pečiva méně! Tuto ztrátu kalorií však doženeme nějakým tím salámkem nebo bramborovým salátem.

Čtěte také

Chlebíček je opravdu oblíbenou specialitou našeho národa, a to nejen při slavnostních chvilkách, jakými jsou svatby, oslavy, nebo konec roku. Pro mnohé občany je to bezesporu nejtypičtější český studený fast food, kterému postaru říkáme lahůdky.

V těch dobrých lahůdkářstvích se na chlebíčky stále stojí fronta. Je tomu tak i přes smutnou pravdu, že na takovém jednoduchém pokrmu se dá při šlendriánském přístupu stále tolik pokazit.

autor: Pavel Maurer
Spustit audio