Známou telekomunikační věž na Žižkově nahradí nová dominanta. Podívejte se na návrhy od architektky Jiřičné

10. červenec 2019

Žižkov bude mít novou dominantu. V místě areálu bývalého Telecomu má vyrůst zhruba 1000 bytů asi za šest miliard korun. Projekt navrhla světoznámá česko-britská architektka Eva Jiřičná.

Podle Evy Jiřičné ani jedna z budov nepřesáhne 100 metrů. Stávající budova Cetinu měří 96 metrů.

„Design se vyvinul v souladu s technologií tak, aby byl výsledek zajímavý, ale také odpovídající nejvyšším technickým možnostem,“ uvedla už dříve Jiřičná. Ve třech výškově gradujících věžích s rozvlněným designem a ohýbaným sklem jsou navrženy nadstandardní byty, zatímco ve vedlejším městském bloku mají být byty cenově dostupnější.

Vítězný projekt Centrum Nového Žižkova navrhla architektka Eva Jiřičná.

Nejnižší z věží má mít kolem 80 metrů, prostřední zhruba 90 metrů, nejvyšší nepřesahuje 100 metrů. Z plochy o rozloze 39 500 metrů čtverečních má téměř 70 procent tvořit veřejný prostor se zelení. V dolních patrech bytových domů Jiřičná navrhla rozsáhlé komerční prostory pro služby, obchody, restaurace a kavárny. Součástí projektu je také mateřská škola se zahradou a dětským hřištěm.

„Projekt jsme nazvali Centrum Nového Žižkova, protože intenzivně vnímáme potřebu vytvořit atraktivní a živý veřejný prostor v této části města, kterou čeká velmi dynamický rozvoj. Kvalitní venkovní prostor s rozsáhlou zelení zde lidem umožní trávit volný čas, setkávat se. Zkrátka žít ve městě,“ doplnil Dušan Kunovský, majitel developerské firmy Central Group, která pozemek vlastní.

Nejnižší z věží má mít kolem 80 metrů, prostřední zhruba 90 metrů, nejvyšší nepřesahuje 100 metrů.

Původní stavba

Central Group koupil budovu od společnosti Česká telekomunikační infrastruktura (CETIN) ze skupiny PPF v roce 2017. Budova bývalého Telecomu byla otevřena v roce 1980, kdysi se jí přezdívalo „Štrougalova věž“ podle tehdejšího předsedy vlády Lubomíra Štrougala. Nyní je již technologicky zastaralá a nefunkční. Podle Kunovského bude muset být kvůli extrémně vysokému množství škodlivého azbestu zbourána a ekologicky zlikvidována.

Architektku Jiřičnou proslavila především práce se sklem, kovem a betonem. Mezi její nejznámější stavby v Praze patří Oranžerie na Pražském hradě a hotel Josef na Starém Městě. Upravovala také interiéry Tančícího domu.

V Londýně, kam po okupaci v srpnu 1968 emigrovala, navrhla například výstavní prostory muzea Victoria and Albert. Je nositelkou Řádu britského impéria, byla zvolena členkou Královské akademie umění a uvedena do Americké síně slávy.

Jiřičná se při přípravě návrhu spojila s architektonicko-inženýrskou společností ARUP z Londýna. Ta navrhovala například dostavbu Gaudího chrámu Sagrada Família v Barceloně nebo operu v Sydney.

Budova bývalého Telecomu byla otevřena v roce 1980, kdysi se jí přezdívalo „Štrougalova věž“ podle tehdejšího předsedy vlády Lubomíra Štrougala. Nyní je již technologicky zastaralá a nefunkční.
autoři: Martina Topinková , jp , ela | zdroje: iROZHLAS.cz , ČTK
Spustit audio