Známá folk rocková zpěvačka slaví narozeniny. Suzanne Vega má ráda Prahu a na její koncerty chodil i Václav Havel

11. červenec 2017

Je jednou z nejznámějších folk rockových zpěvaček na světě, má ráda Česko a dnes má narozeniny. Pokud jste pomysleli na Suzanne Vega, uhodli jste.

Své 58. narozeniny dnes slaví známá americká zpěvačka Suzanne Vega. Autorka celosvětových hitů Luka nebo Tom Diners hraje hudbu na pomezí rocku a folku a nebojí se experimentálních prvků. Dobře známá je i v Česku, kde odehrála už mnoho koncertů. Ten poslední před necelým měsícem v pražském divadle Archa.

Prahu má ráda, je podle ní skvělá a je proto šťastná, že se zase vrátila. Těmito milými slovy přivítala Suzanne Vega české fanoušky. A za vlastnoručního kytarového doprovodu pak publikum obdarovala svými písněmi plnými poetických textů, díky kterým si získala fanoušky v Americe i Evropě.


Dva týdny po loňských prezidentských volbách mi vyšlo nové album. Všechno to jsou písničky z divadelní hry, která se jmenuje Lover, Beloved: Songs from an Evening with Carson McCullers. Světová premiéra se doufám chystá na příští rok v Houstonu v Texasu. Jsem z toho nadšená a ještě to umocňuje skutečnost, že mě požádali, abych hrála hlavní roli. Svým způsobem je to pro mě politická aktivita.Suzanne Vega

Suzanne Vega se narodila v roce 1959 v Kalifornii. Netrvalo ale dlouho a přestěhovala se do New Yorku, kde i vyrůstala. Právě velkoměstský život ji ovlivnil a promítl se do její tvorby. První básně začala psát už v devíti letech a první píseň dokončila ve čtrnácti. Svoje premiérové eponymní album vydala Suzanne Vega v roce 1985. Největší úspěch pak zaznamenala o dva roky později s deskou Solitude Standing.

Posluchače bavilo zajímavé spojení folk rockové hudby s elektronikou i neobyčejné texty plné všedních příběhů. Zpěvačka za svou víc než třicetiletou kariéru zavítala mnohokrát i do Česka. Před několika lety mimo jiné hostovala v písni pro českou folk rockovou skupinu Čechomor. Na svém kontě má Suzanne Vega už devět alb. To poslední je součástí divadelní hry.

autor:
Spustit audio