Znalec radí: Tři zaručené tipy, jak poznat dobrou restauraci během několika minut

číšník
Podcasty, rozhovory, příběhy Další podcasty, rozhovory a příběhy číšník

Vladimír Poštulka je vůbec prvním českým gourmet-kritikem na evropské úrovni. Zná kuchařská esa a smí jim nahlížet do kuchyně. A ví třeba také to, jak se najíst kvalitně i za málo peněz…

Dobré a kvalitní jídlo za málo peněz? Podle Vladimíra Poštulky se rozhodně nejedná o protimluv. „Existují restaurace tří cenových kategorií. I v té nejnižší se dají najít kvalitní podniky, sám jich znám opravdu mnoho,“ upozorňuje v rozhovoru s Petrem Králem. „Úspěšná hospoda se dá udělat i s nízkými cenami.“

Čtěte také

„Restaurace nejvyšší cenové kategorie také mají svou klientelu. Problematické však bývají restaurace střední cenové kategorie, těm se v zahraničí říká rodinné,“ upozorňuje. „Ceny by v nich měly být přístupné a restaurace by měla být postavena na štamgastech. Jakmile hospoda nemá štamgasty, nemůže fungovat.“

Je Česko zemí restaurací a autobazarů?

Problémem, o němž se u nás v poslední době často mluví, je příliš mnoho restaurací. Rostou doslova jako houby po dešti – a v důsledku mnoha faktorů, mezi nimiž je i příliš vysoká konkurence, pak stejně rychle krachují, aby na jejich místě vznikly nové. „V rozumnějších zemích není možné založit restauraci bez toho, že by to schválila městská rada,“ upozorňuje v této souvislosti Vladimír Poštulka.

Vladimír Poštulka

Zároveň však dodává: „Časem se to vyvrbí, dnes krachují hlavně špatné restaurace…“

Celý rozhovor si kdykoliv poslechněte buď kliknutím na odkaz přímo v tomto článku, nebo v našem audioarchívu.