Zmizí s vyšší daní nebo sankcí chátrající domy z pražského centra?

4. srpen 2015

Všímáte si opuštěných domů ve svém okolí? Jak dlouhou jsou prázdné a nic se s nimi nedělá? Kolik takových objektů u nás chátrá a co by se s nimi dalo podniknout?

„Sestavili jsme mapu a seznam opuštěných domů,“ uvedl v pořadu Pro a proti zakladatel webu Opuštěné domy Petr Zeman.

U každého domu je napsáno v jakém stavu je, přiložena fotografie, je uveden i vlastník domu a další popis stavby, dodal.

Aktivista uvedl příklad, jak chátrající nebo opuštěný dům může ovlivňovat veřejný i soukromý život v okolí.

„Jak já k tomu přijdu jako majitel domu, který má kavárnu a exkluzivní nájemníky, ale vedle má opuštěný dům, kvůli kterému nájemníci odcházejí a do kavárny se lidem moc chodit nechce?“


Zeman: „Dalo by se to řešit daní z nemovitosti. Za dům, který je prázdný, by vlastník zaplatil velkou daň. Majitel by si potom rozmyslel, zda ho dočasně neobsadí. Majitele nebo investora tak donutíme, aby s opravou domu pohnul nebo ho například dočasně pronajal, levně pro kulturní nebo jiný účel.“

Starosta Městské části Prahy 1 Oldřich Lomecký uznává, že opuštěné domy jsou problém, ale zásadně odmítá zasahovat do práv soukromého vlastníka.


Lomecký: „Dovedl bych si představit, že zpřísnění sankcí, která by městská část mohla ukládat, by vedlo k rychlejšímu vyčištění prostředí. Tedy pokud by investor na opravu neměl, byl by rychleji donucen nemovitost prodat, nebo bychom mu ji zexekuovali a nabídli jinému investorovi.“

„Pokud se soukromý vlastník domu, který je v pořádku a neohrožuje své okolí, rozhodne, že chce dům nechat prázdný, tak myslím, že to je čistě jeho nedotknutelné právo,“ tvrdí starosta.

Ten připomněl, že Praha 1 eviduje 32 objektů, které jsou ohroženy špatnou nebo žádnou péčí.

„Musíme si uvědomit, že na Praze 1 jsou čtyři tisíce objektů. Ohrožené domy tvoří půl procenta, a to nepředstavuje nějakou reálnou hrozbu,“ shrnul Oldřich Lomecký.

autoři: pst , oci
Spustit audio