Zmírňování opatření v Evropě: Němci otevírají menší obchody, Norové školky, Poláci lesy a parky

20. duben 2020

Nejen Česko, ale i další evropské země začínají zmírňovat svá opatření proti koronaviru. V Berlíně se dokonce otevřou nákupní centra, Norsko zase začíná otevírat školky.

Čtěte také

Německá vláda se dohodla se spolkovými zeměmi a od pondělka otevírají obchody do 800 ms tím, že musejí zajistit dodržování hygienických předpisů, odstupu mezi zákazníky a podobně. Různé země si to ale vykládají po svém, takže například v Berlíně nebo Braniborsku se otevřely i menší obchody ve velkých nákupních centrech, jinde to budou jen samostatné prodejny.

Už minulý týden kancléřka Angela Merkelová zdůraznila, že stav v zemi je stále velmi křehký, vláda bude situaci pravidelně vyhodnocovat a opatření přijímat podle aktuálního stavu. Zrušení dalších omezení mají Němci v plánu na začátku května. S částečným obnovením výroby počítají ode dneška také koncerny Mercedes Benz a VW, dokonce i v závodě Bratislava.

Norsko, Dánsko

V Norsku se otevírají školky a na Faerských ostrovech (souostroví v severním Atlantském oceánu) dokonce i první stupně základních škol. 

Čtěte také

Norové zároveň zavádějí přísná opatření, podle kterých se děti ve školkách mají potkávat jen v rámci uzavřených skupin. Co nejvíc času mají trávit venku. První stupně ZŠ se pak mají otevírat v následujících týdnech. V Dánsku už ale výuka na prvním stupni začala minulý týden, dnes tam otevírají kadeřnictví nebo autoškoly.

Itálie nebo Španělsko se zatím do obnovy normálního života nehrnou, podobně jako ve Francii nebo ve Velké Británii, kde se uvažuje snad o květnu. Španělská vláda alespoň oznámila, že příští týden (27. dubna) pustí z preventivní domácí karantény děti. Současný režim je pro ně velmi přísný, vlastně už víc než měsíc nesmějí vycházet ven a mluví se o velkých dopadech na dětskou psychiku.

Polsko

Poláci s tím přicházejí už dnes, protože děti od 13 let mohou nově mimo domov i bez dozoru dospělého. Současně naši severní sousedé otevírají lesy, parky a nábřeží pro rekreaci. Do obchodů smí víc lidí na jednou, a to do provozoven od 15 do 100 m2 prodejní plochy. Stejné pravidlo platí i pro návštěvu kostelů. 

Víc si poslechněte v rozhovoru Jana Bumby a redaktora Ondřeje Himmera.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.