Změny v exekucích jsou potřeba, kvůli epidemii hrozí problémy tisícům lidí, varuje expert

18. září 2020

Dluhy a exekuce patří mezi nejzávažnější problémy české společnosti. A kvůli epidemii koronaviru se problém ještě zhorší. „Jsem o tom skálopevně přesvědčený. Za měsíc se musí rozplatit 500 tisíc úvěrů s odloženými splátkami – i kdyby to jen pár desítek procent lidí nezvládlo, tak to jsou řádově statisíce. Nárůst bude velký a vláda musí přijmout razantní změny exekucí a zavést směrnici o insolvenci,“ vyzývá Daniel Hůle z Člověka v tísni.

Sněmovna se nyní chystá projednávat novelu exekučního řádu, která by mohla zavést územní příslušnost exekutorů nebo pravidlo jeden dlužník, jeden exekutor.

„Ochota přijmout razantnější změny je malá a vítězí zájmy obchodních korporací a velkých exekutorských úřadů,“ hodnotí šanci na změny v exekucích Hůle.

Čtěte také

Zavedení místní příslušnosti exekutorů by podle něj vyřešilo současný problém, kdy deset exekucí u jednoho dlužníka řeší třeba devět exekutorů. Zároveň je ale třeba regulovat mobiliární exekuce, které míří na blízké dlužníka. V takových případech totiž podle Hůleho dochází k zastrašování dlužníků a jejich rodin a spoléhá se na to, že lidé neznají svoje práva.

Banky by mohly dohlížet na nezabavitelné peníze

Pomoci by mělo podle Hůleho i vytvoření takzvaných chráněných účtů, které by byly spravovány bankami. Na takových účtech by mohly banky dohlédnout na to, aby exekutoři nevzali dlužníkovi i peníze, které spadají do takzvaného nezabavitelného minima.

„Má ochránit jen to, co je exekučně nepostižitelné. Nemysleme si, že to má nepřiměřeně chránit dlužníky a jejich prostředky před věřiteli,“ podotýká.

Hůle očekává, že tento poslanecký návrh projde, protože je na něm široká shoda. Vytýká mu ale přílišnou složitost – pro člověka, který je dlouhodobě v exekuci, by bylo poměrně náročné si chráněný účet založit.

Řada změn přináší řešení jen lidem s právním vzděláním. Měly by ho mít i pro lidi s malým vzděláním, kteří jsou frustrovaní a rezignovaní.
Daniel Hůle

„Mým cílem je, aby chráněný účet mohl být zřízen co nejjednodušeji. Každý povinný by měl mít jen jeden a chovat se k němu velmi odpovědně – měla by existovat možnost sankcí, pokud by na něj posílal jiné prostředky,“ uvádí poslanec Patrik Nacher (ANO).

Čtěte také

Snížit je ale podle něj třeba i administrativní zátěž zaměstnavatele, kteří provádějí srážky ze mzdy, a pokud udělají chybu, hrozí jim i pokuty. Lidé v exekuci kvůli tomu mnohdy dostanou výpověď jako první, zjednodušení by tak pomohlo jejich zaměstnatelnosti.

Podle poslance Marka Bendy (ODS) by srážky ze mzdy mohl administrovat správce chráněného účtu, tedy banka. Naopak je proti zavádění místní příslušnosti, řešit by se podle něj měly spíše staré a bagatelní dluhy, na jejichž umazání by se mohl podílet i stát.

Loni bylo v Česku podle údajů Exekutorské komory zahájeno 507 tisíc exekučních řízení.

Jaký názor na předkládané změny má Exekutorská komora? Poslechněte si ze záznamu.

Spustit audio

Související