Změny na kandidátce hnutí ANO? „Žádné indicie jsme neměli. Nikdo o tom s námi nemluvil,“ říká předseda jihlavské organizace

Volební seskupení předložila kandidátní listiny do říjnových voleb. Jak se sestavovalo pořadí kandidátů? A proč si tolik uchazečů stěžuje na zásahy stranických center? Hostem Tomáše Pancíře ve Dvaceti minutách Radiožurnálu byl původně druhý, ale nakonec v pořadí až šestý kandidát hnutí ANO v kraji Vysočina, předseda jihlavské organizace tohoto hnutí Zdeněk Faltus.

Celé to mělo samozřejmě nějaký vývoj. Původně kandidátku vybral krajský regionální sněm hnutí ANO na konci května. Tehdy byl na prvním místě Martin Kukla a na kandidátce chyběl lídr sněmovních voleb před čtyřmi roky Jaroslav Faltýnek. Proč jste se rozhodli ho nedat do čela kandidátky znovu? 

To je velmi složitá otázka. Šlo o diskuzi napříč členskou základnou napříč všemi regiony. Jak jistě víte, pan Faltýnek byl několikrát obviněn v kauzách, které nebyly dokázány a prokázány. My jsme se snažili mu dát příležitost. Opakovaně jsem před členskou základnou říkal, že spolu máme korektní vztahy, dokonce jsem nechal na sněmu prohlasovat, že vnímáme jeho zájem kandidovat u nás na Vysočině. To, že vůle sněmu byla jiná, je věc další. Pan Kukla dostal dokonce nominaci na lídra ve Žďáru nad Sázavou. Pan Faltýnek v žádném regionu nominaci na lídra nedostal.

Zaznamenal jste nějaké tlaky, aby pan Faltýnek byl na kandidátce v letošních volbách?

Jak jistě víte, politika je o jednání a zákulisních dohodách. Nerad bych tady specifikoval, co se všechno odehrávalo a co se ještě bude odehrávat. Za sebe řeknu, že jsem se poctivě snažil zvážit všechna pro a proti. Určitě ta jednání nebyla jednoduchá.

Čtěte také

Já mířím k tomu, jestli náhodou nemáte pocit, že ty změny na kandidátce mohou být důsledkem toho, že jste do čela kandidátky nezvolili pana Faltýnka?

Samozřejmě se to jako úvaha nabízí. To jsou věci, které si někdo může myslet, ale nedají se nikdy dokázat. Jsou to jen spekulace. Nechme každého, ať si zváží pro a proti a ať si myslí, co chce. 

Už jsme tedy říkali, že jste na regionálním sněmu tu kandidátku schválili na konci května. Celostátní výbor hnutí ANO ji změnil na konci července. Měli jste během té doby nějaké náznaky, že se ta kandidátka změní?

Velmi děkuji za tuto otázku. To je přesně to, o čem jsem mluvil na začátku rozhovoru. My jsme žádné indicie neměli. Nikdo s námi nehovořil. Opakuji, nikdo s námi nehovořil. Nikdo si nás do Prahy na konzultaci nezavolal. Nikdo nám neřekl – ty kandidovat nebudeš, protože a tak dále. Nic jsme neměli. Nic jsme nevěděli a dokonce jsme ani nevěděli, kdy ten výbor bude. 

autoři: Tomáš Pancíř , vla
Spustit audio

Související