Změní se Beskydy v obdobu Provence nebo Toskánska? Se smažákem to nepůjde, naznačuje Pavel Maurer

26. duben 2015
Glosa Pavla Maurera

I v Česku můžeme mít kraj stejně gastronomicky zajímavý, jako je francouzská Provence nebo italské Toskánsko. Záleží jen na nás, připomíná gastronaut Pavel Maurer, který se vydal do Moravskoslezského kraje. A byl skutečně překvapen.

Před pár dny jsem bloumal po Moravskoslezském kraji. Asi tušíte, co jsem tam dělal. Jedl, pil a ochutnával místní specialitky.

Pro ty z vás, kteří nejste silní v zeměpisu, upřesňuji, že v tomto nádherném území na severu Moravy se nacházejí města jako třeba Bruntál, Opava, Ostrava, Fulnek, Frýdek-Místek a Český Těšín. Zelenají se tam též jedny z nejzdravějších lesů v naší zemi – Beskydy a Jeseníky.

Mě však při této cestě ani moc nezajímala příroda, natož historické památky, muzea nebo hlubinné doly. Prahnul jsem pouze po tom, jak šmakuje Moravskoslezsko. Tenhle projekt totiž už několik let podporuje restauratéry, kteří mají na jídelním lístku typické lokální speciality.

Havířská kulajda, jehněčí s dušeným šťovíkem, králičí maso na slivovici, svojski placek. Za čtyři roky bylo nasbíráno a publikováno bezmála 350 regionálních receptů. Kouzlo spočívá v tom, že místní hejtmanství spolupracuje s restauracemi, které se rozhodly vařit lokálně.

Čtěte také

V horských chatách a na dědinách můžete vedle typických moravských delikates, jakými jsou pečený losos, pizza Havaj či špagety, ochutnat konečně jídlo, které patří skutečně do tohoto kraje, jídlo, které svou skladbou odpovídá našemu naturelu a území a využívá domácích surovin.

A tak jsem měl třeba možnost napít se piva Valašský vojvoda, o jehož jménu rozhodla anketa místních občanů, nebo ochutnat pravé Štramberské uši, které dokonce získaly chráněné zeměpisné označení.

pizza

Navštívil jsem několik podniků, které sice přiznávají, že hosté si žádají především hranolky, smažák a svíčkovou, ale oni hrdě vaří své „majstrštyky“, které ctí danou lokalitu. Sladké i slané knedlíky si dělají sami, využívají okolních farmářů a mnozí téměř vypustili dodávky polotovarů. Tak takhle mi to tu šmakovalo dobře.

Každý region v naší zemi má právo i možnost vytvářet si svou identitu, stejně jako ji má třeba italské Toskánsko, francouzská Provence či rakouské Wachau. Záleží jen na naší hrdosti a umění nabídnout se světu.

autor: Pavel Maurer
Spustit audio