Dopravní prostředek, pódium i hotelový pokoj. To všechno je pro kapelu Bazzookas její žlutý autobus

Na slovenský multižánrový festival Pohoda přijíždí už tradičně starý žlutý školní autobus. Má holandskou espézetku a přístup tam, kam jiné vozy nesmí. Tenhle autobus má totiž na palubě kapelu Bazzookas a slouží zároveň jako její pódium.

Žlutý autobus skáče na místě, na jeho střeše bubeník řeže do bicích, z okna se občas vynoří trubka a zpěvák kapely Bas Barnasconi vlaje na schůdcích spuštěných ze střechy. Zbylí členové kapely jsou tam, kde se jim zrovna chce – hrají za volantem, uvnitř vozu, u pneumatiky nebo prostě skočí do davu.

Autobus jako z nouze ctnost

Autobus je nedílnou součástí kapely, doprovází ji po celou dobu existence, tedy bezmála deset let.

Bazzookas_Horizonte_2015_0351.jpg

Kdysi dávno jsme moc chtěli hrát na jednom festivalu, na který jsem ale nebyli pozvaní. A tak nás napadlo, že bychom mohli vystoupit v našem vlastním autobusu – zaparkovat ho a hrát uvnitř. Policie tak proti nám nemohla říct ani slovo,“ vypráví Bas Barnasconi.

Plán vyšel, a když se autobusová vystoupení opakovala, řekli si i organizátoři festivalů, že tahle kapela o hraní asi vážně stojí. Jedněmi z prvních, kteří kývli na kapelu i autobus, byli právě organizátoři festivalu Pohoda.

Klíč k úspěchu? Improvizace

Ska-punkový koncert během festivalu nezazněl jednou, ale konkrétně letos třeba osmkrát. Návštěvníci už vědí, že s půlnocí přicházejí Bazzookas a že se u jejich žluté stage na pneumatikách dá strávit klidně celá noc.

Dezinformace, manipulace, extremismus. Slovenské divadelní představení Hoax upozorňuje na úskalí života na síti

Diváci jsou vybavení hlasovacím zařízením. Vliv na výsledky hlasování však nemají, jak zjistí v závěru představení

Jmenují se Hrdé hnutí, nosí hnědá trička, potkávají se většinou v posilovně a chtějí zachránit Slovensko. Nejsou realitou, ale součástí divadelní hry, která paroduje krajně pravicovou slovenskou stranu a zároveň má vysvětlovat, jak vlastně vzniká hoax neboli klamná zpráva. Je určená studentům a inspirovaná slovenskou knihou Pravda a lež na Facebooku. Na představení si ve slovenské Nitře zašla Pavlína Nečásková.

Navíc každé představení kapely je jiné, hudebníci staví svá vystoupení na improvizaci. Nemají playlist ani plán. Jednou se všichni i s fanoušky nacpou dovnitř a hrají v autobusu, jindy zase na střeše.

Když kapela hraje podle předem stanoveného playlistu, nevěříme jim to. Ano, kapela může být stejná, ale publikum je vždy jiné. A každé publikum si žádá jiný přístup. Musím cítit, jestli chtějí poslouchat, jestli chtějí skákat nebo tancovat,“ vysvětluje frontman kapely.

Osm v jednom tahu

Bazzookas_Horizonte_2015_0795.jpg

Autobus je pódium, člen kapely, samozřejmě dopravní prostředek, ale i postel. A tak i když se počítalo s tím, že si s Bazzookas budeme povídat v autobuse, ve chvíli, kdy mě Bas zahlédne, začne si nervózně prohrabovat dredy. V autobuse bude prý potřeba ještě uklidit, a tak nakonec vytváří sezení před autobusem. Dovnitř se dnes prostě nedostanu.

Ale ono je jedno, kde sedíte, Bazzookas jsou zábavní pořád. A jsou také jedinou kapelou, která na jednom festivalu zahraje osm vystoupení a na všech už hodinu před začátkem stojí davy. A mnozí z publika si dají během noci ještě jednou repete.

Spustit audio

Související