Žluté lístky pro druhé kolo dostanete až ve volební místnosti, upozorňuje náměstek Mlsna

26. leden 2018

Češi a Češky začnou v pátek v druhém kole volby vybírat nového prezidenta. Ve dvě hodiny odpoledne se otevřou volební místnosti a o hodinu později mají k urnám dorazit hlavní protagonisté. Bývalý šéf Akademie věd Jiří Drahoš odevzdá svůj hlas v Lysolajích, stávající prezident Miloš Zeman ve Stodůlkách. „Apeluji na voliče, ať si nikdo nenosí lístky z prvního kola,” říká ve vysílání Českého rozhlasu Plus náměstek ministra vnitra Petr Mlsna.

Žluté lístky

Výsledky prezidentských voleb budeme znát v sobotu odpoledne, Druhé kolo má ale proti tomu prvnímu, které proběhlo před čtrnácti dny, několik drobných odlišností. Nejzásadnější změna je v oblasti distribuce volebních lístků.

„Voliči obdrží lístky obou kandidátů až ve volební místnosti, kde jim je vydá okrsková volební komise poté, co prokáže svoji totožnost cestovním pasem nebo občanským průkazem. Lístky pro druhé kolo jsou jiné barvy, než byly lístky pro kolo první, jsou žluté,” upozorňuje náměstek ministra vnitra Petr Mlsna.


Až jsou v Česku uzavřené volební místnosti, tedy v sobotu ve 14 hodin, začnou se teprve sčítat hlasy na zastupitelských úřadech.Petr Mlsna

„Apeluji na voliče, ať si nikdo nenosí lístky z prvního kola. Pokud by tam někdo vhodil jiný hlas než ten na žlutém lístku, byl by neplatný,” říká.

USA počká

Před prvním kolem se volič z obálky, kterou dostal do schránky, dozvěděl i číslo svého volebního okrsku. „Volič se dostaví do té volební místnosti, kde volil i v prvním kole,” vysvětluje náměstek, podle kterého na volby dohlíží po republice přibližně 80 tisíc dobrovolníků.

„Lístky nijak nepřetrhávejte, nemačkejte, nemanipulujte s nimi. Lístek s kandidátem, kterého chcete volit, vložte do orazítkované obálky, kterou vám dá komise, a tu vložte do urny. Důležité je jen, aby si voliči s sebou vzali občanský průkaz nebo pas. Pokud mají u občanského průkazu například odstřižený roh, musí si s sebou vzít i lísteček, který dostali k zneplatněnému dokladu,” radí Mlsna.

Ve Spojených státech začaly volby už včera a dříve také skončí. „Až když jsou v Česku uzavřené volební místnosti, tedy v sobotu ve 14 hodin, začnou se teprve sčítat hlasy na zastupitelských úřadech,” říká náměstek.

autoři: rkr , ztr
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.