Zloději ukradli z brandýského zámku sbírky vyznamenání válečných hrdinů

2. září 2014

Policie vyšetřuje vloupání do zámku v Brandýse nad Labem - Staré Boleslavi. Z historické expozice zmizely desítky originálů vyznamenání tří důstojníků československého odboje za druhé světové války. Hodnota Řádů britského impéria, Čestné legie Spojených států i Francie je nevyčíslitelná, zámek měl sbírku pojištěnou na milion korun.

Zloději sbírku ukradli v neděli, kdy byl zámek plný návštěvníků.

„V momentě, kdy probíhají prohlídky, tak jako na všech zámcích nefunguje elektronický systém. To byl ten zásadní problém, že se celá věc odehrála v tuhle chvíli,“ řekl správce zámku Milan Novák.

Sbírky poskytly zámku rodiny válečných hrdinů. Když se dozvěděly, že památku na jejich předky někdo ukradl, převažoval v jejich pocitech smutek.

„Já to beru jako vrcholný lidský hyenismus. Jsou věci, které se už nikdy nemůžou vrátit, a je to děláno v muzeu pro ostatní lidi, aby si vzpomněli na naše předky, kteří bojovali za tuto vlast,“ povzdechl si Miroslav Pelikán, který vyznamenání daroval za svého dědečka Aloise Lišku.

Zda se budou rodiny zajímat o finanční odškodnění ze strany zámku, není jasné. Celá věc je podle Pelikána ještě příliš čerstvá na to, aby na tuto odpověď mohl odpovědět.

Zámek neměl dostatečné zabezpečení

Zámek měl sbírku pojištěnou na milion korun. Podle vojenského historika Eduarda Stehlíka je skutečná hodnota sbírky nevyčíslitelná, i když osobně si myslí, že by mohla být vyšší než zmíněný milion.

Otázkou ovšem je, jestli pojišťovna škodu vyplatí v plné výši. Podle informací Českého rozhlasu neměl totiž zámek dostatečné zabezpečení.

Podle Jolany Ackermannové z České asociace pojišťoven v takových případech pojišťovny částku buď nevyplatí vůbec, nebo uhradí jen její část.

„V případě, že nebyla zajištěna ochrana, která je ve smlouvě, tak pojišťovna může krátit plnění, anebo jej úplně zamítnout,“ upozorňuje Ackermannová.


Zvětšit mapu
autor: kvm
Spustit audio