Zloději ukradli část výstavy o Marilyn Monroe. Mířila na Pražský hrad

22. květen 2013

Organizovaná skupina zlodějů poškodila unikátní výstavu o Marilyn Monroe v Praze. Na cestě z Itálie ukradla část exponátů a vybavení. Mělo jít přitom o nejucelenější kolekci filmových kostýmů i osobních věcí známé hollywoodské herečky. Výstava o Marilyn Monroe na Pražském hradě tak asi začne se zpožděním.

Putovní expozice o Marilyn Monroe byla vystavena ve Florencii a další zastávku má v Praze a pak v Tokiu. Češi ani Japonci už ale výstavu v původní podobě určitě neuvidí. Zmizel jeden z kamionů, který převážel část exponátů.

Nákladní auto do Česka dorazilo, ale místo na Pražský hrad zamířilo na překladiště kamionů a pak do Mělníka. Policie ze záznamu kamer zjistila, že krádež byla dopředu připravená a daleko většího rozsahu, zloději se zaměřili na asi dvacítku kamionů s luxusním zbožím, kosmetikou a elektronikou, které pojedou z Itálie.

Zloději si nejspíš auto vybrali kvůli logu florentského muzea Salvatore Ferragamo, které je spolupořadatelem akce. „Někdo si asi myslel, že převážejí výrobky Salvatore Ferragamo, což je luxusní zboží, které se dá ukrást a potom někde prodat,“ řekl vedoucí odboru kultury Správy Pražského hradu Václav Beránek.

Kamion přitom převážel na výstavu velkoformátové fotografie, vitríny a sokly. „Neztratila se umělecká díla jako taková. Ta se převážela jiným způsobem dopravy. V kamionu, který převážel věci k výstavě, byly vitríny, sokly, rámy, ale bohužel tam byly i nějaké originály fotografii, které k tomu byly přidané, ty se ztratily,“ řekla Radiožurnálu Alice Tietzová ze spolupracující PR agentury.

Podle pořadatelů výstavy jsou už všechny drahé exponáty uloženy v trezoru. „Kdyby se ztratily věci, které skutečně nosila Marilyn Monroe, bylo by to nepopsatelně dražší, ale těch se to netýká. Exponáty nejsou zničené. Oni to měli všechno pojištěné. Takže v podstatě nepřijdou o žádné velké peníze,“ přiblížil Beránek.

Pokud se to nestihne, výstava se zruší nebo přesune na jiný termín

Architekti a kurátoři výstavy o Marylin Monroe pracují na náhradním řešení. „Zjišťujeme, zda je možné nechat znovu vyrobit fundusy, vitríny, zda je možné nahradit fotografie jinými,“ uvedl jeden z organizátorů výstavy, kurátor Jan Třeštík.

„Všichni pracují na tom, aby se to podařilo zrekonstruovat. Pokud by se to nepodařilo, výstava se zruší nebo se bude muset přesunout na jiný termín,“ zdůraznil. Rozhodnout by se mělo do čtvrtečního poledne.

Třeštík také připomněl, že výstava o Monroe má z Prahy putovat do Tokia. „To je pro nás velké omezení a i Pražský hrad má své termíny. Takže není to jednoduchá situace.“

Doplnil také, že podle něj až zloději zjistí, co je v krabicích, že to spíš vyhodí někam na smetiště. „Protože nepředpokládám, že by se nám ozvali. I když z toho důvodu děláme publicitu, aby zjistili, že to pro ně nemá žádnou hodnotu, že to má cenu jen pro organizátory výstavy,“ uzavřel.

autoři: nib , bre
Spustit audio