Zloději prošli hororovými katakombami pro vzácné lahve vína za 6,5 milionu korun

Francouzská policie vyšetřuje téměř hororovou loupež drahých vín. Zloději se totiž ke vzácným lahvím prokopali skrz slavné pařížské katakomby, ve kterých leží ostatky šesti milionů lidí.

Motivace zlodějů byla veliká, na konci ležela vína za miliony. „Zlodějům se podle francouzské stanice Europe 1 podařilo z jednoho soukromého vinného sklípku v oblasti Lucemburských zahrad odnést tři sta lahví,“ popisuje Marie Machytková ze zahraniční redakce.

Hodnota lahví dosahuje v přepočtu zhruba 6,5 milionu korun. Těžko si ovšem představit, jak tmavými chodbami plnými lidských ostatků přemisťují takový lup.

Pařížské katakomby jsou velmi spletité, komplex má přes 250 kilometrů a až na drobný úsek jsou veřejnosti přísně uzavřené. Policie je proto přesvědčená, že se lupiči museli na akci dlouho připravovat a do katakomb šli už dřív na průzkum.

Do katakomb se pravidelně vydávají nejrůznější dobrodruzi, někteří doufají, že se jim povede něco objevit, jiní chtějí zažít tu pochmurnou a tajemnou atmosféru. Podobná výprava se ale nedávno vymstila mladé dvojici teenagerů. V červnu se v komplexu ztratili a záchranářům se je podařilo najít až po dvou dnech.

autor: mach
Spustit audio