Zloděj z auta náhodou ukradl hudební nástroj za miliony. Soud ho poslal na 4 roky za mříže

30. červen 2016

Soud dnes nepravomocně poslal na čtyři roky za mříže muže, který loni v květnu ze zaparkovaného auta v Praze ukradl historický hudební nástroj za miliony korun. Při náhodné loupeži nepoznal, jakou cennost krade. Ztracený violon z 16. století se díky policii vrátil ke svému majiteli.

Zloději hrozil původně ještě vyšší trest, a to až deset let za mřížemi. Znalecký posudek, který si nechala policie vypracovat, odhadl cenu violonu na deset milionů korun. Sám majitel ho původně ocenil na milion eur, což je při současném kurzu přes 27 milionů korun.

Historický smyčcový hudební nástroj se šesti strunami totiž podle něj pochází z období okolo roku 1550. Právě v době renesance, manýrismu, baroka a klasicismu se violon používal nejčastěji a sloužil jako předchůdce dnešního kontrabasu.

Zloděj ale o hodnotě kradené věci nevěděl. Podle policie violon neodcizil na zakázku, byla to náhodná pouliční krádež. 46letý muž se loni v květnu vloupal do auta profesionálního slovenského kontrabasisty, který přijel do Prahy kvůli vystoupení na hudebním festivalu Pražské jaro.

Kriminalisté zloděje dopadli po půl roce a krátce poté našli i ztracený hudební nástroj. Na konci letošního ledna ho hudebníkovi předali. Ten byl z toho, že se mu violon vrátil nepoškozený a dokonce naladěný, natolik šťastný, že policistům zahrál přímo na služebně.

autor: rok
Spustit audio