Zlínský kraj obnoví finanční podporu domovníků v romských lokalitách

13. únor 2022

Zlínský kraj po čtyřleté pauze obnoví fungování a finanční podporu domovníků v romských lokalitách. Tito domovníci dohlížejí na pořádek a pomáhají se začleňováním příslušníků romské menšiny do majoritní společnosti.

Dotaci 200.000 korun získá spolek Argo, který činnost dobrovolníků zajišťuje. Podporu schválili krajští radní.

Domovníci budou fungovat v Holešově na Kroměřížsku a Uherském Brodě na Uherskohradišťsku. "Jedná se o zkrácené pracovní úvazky a podporu z řad romské menšiny. Dělají to vždycky výhradně právě zástupci romské menšiny, kteří mají respekt, přirozenou autoritu v těchto lokalitách," řekla náměstkyně hejtmana Hana Ančincová (Piráti). Dohlížejí podle ní třeba na pořádek a technický stav budov. Také zprostředkovávají komunikaci nájemníků s úřady, vykonávají dohled v domech a kontrolují užívání bytů.

Domovnictví podporoval Zlínský kraj již v letech 2012 až 2018. Navazovalo na dřívější terénní práce v romských lokalitách praktikované od roku 2006. "Rozhodli jsme se opět na tuto praxi navázat, protože se domníváme, že je to potřebná a osvědčená metoda, jak v určitých vyloučených lokalitách udržet pořádek," uvedla náměstkyně hejtmana.

Institut domovníka považuje za jeden z nástrojů integrace romské menšiny. Pokud se práce romských domovníků v Holešově a Uherském Brodě osvědčí, je kraj podle Ančincové příští rok připraven jejich finanční podporu navýšit a službu rozšířit do dalších měst. V minulosti domovnictví fungovalo ve Zlíně, Holešově, Kroměříži, Bystřici pod Hostýnem na Kroměřížsku, Uherském Brodě nebo Valašském Meziříčí na Vsetínsku.

zdroj: ČTK
Spustit audio