Zlej Kája ničí soupeře přesnými trefami. Karel Sedláček je prvním českým profesionálním šipkařem

29. červen 2020

Představíme vám Karla Sedláčka z Bohdašína, což je malá vesnička kousek od Náchoda. Určitě tam mají hospodu, ovšem nevíme, jestli také terč na šipky. Co ale víme, že Karel Sedláček, též zvaný Zlej Kája, to se šipkami umí opravdu parádně, protože se stal prvním Čechem, který se v této disciplíně dostal mezi profesionály.

Musím říct, že je moc hezká vaše přezdívka Zlej Kája. My v rozhlase máme moderátora Karla Sladkého, tak jak vy jste přišel na toho zlýho?
Přezdívka vznikla vyloženě náhodou, když jsme hráli a mně se povedlo zavřít opravdu kvalitní zápas kvalitními náhozy a doublem, snad 12. šipkou po sobě. A někdo tam křiknul, to je ale Zlej Kája. A chytlo se to, už se to se mnou veze nějaký pátek.

Karel Sedláček, první český profesionální šipkař

Ono to bude mít určitě i efekt, že to možná zastraší soupeře a konkurenci.
Samozřejmě, kdybych se jmenoval Hodnej Kája, tak by to asi v Anglii přinášelo určitý úškleb a úsměv. Tedy je to velká nadsázka, ale celkem se mi to zalíbilo, je to hezký.

Šipky jsou během na dlouhou trať a o sbírání zkušeností. Ale konkurence je veliká, hráči na mé úrovni tady jsou.
Karel Sedláček, první český profesionální šipkař

Vy jste se jako první Čech tedy stal profesionálním šipkařem. Předtím se to nikomu nepovedlo, přitom se u nás hrají šipky hodně po hospodách.
Hrát šipky v hospodách a hrát je na nějaké vyšší úrovni, to je velký rozdíl. Podobně jako u všech sportů, počínaje fotbalem. Ale toto se opravdu ještě nikomu nepovedlo, jsem první a jsem na to hrdý. Jsem rád, že se mi to povedlo, protože to byla taková meta, kterou si kdysi v hlavě stanovil. A mně se to povedlo letos v lednu. Je to strašně těžké, ale povedlo se to a jsem mezi 128 profesionálními hráči, držiteli karet na celém světě. Jeden ze 128.

Moc gratulujeme, protože vy jste na tom makal hodně dlouho. 25 let?
Dá se říct. Šipky jsem opravdu začal hrát někdy okolo roku 1995, kdy jsem je potkal jako student tenkrát někde v hospodě. Stál tam automat a zjistili jsme, že se něco takového vůbec děje.

Šipky jsou strhující hrou milimetrů (ilustrační foto)

Takže jste k šipkám přičichl náhodou v hospodě.
Víceméně hospoda a náhoda. Kamarád mi tenkrát dal jeden nástěnný terč se šipkami a já jsem si říkal, co s tím mám dělat. Nakonec jsem to pověsil a strašně se mi to zalíbilo a strhlo to i víceméně celou rodinu.

Čím vás to tak chytlo? A byl jste v tom dobrý od začátku? Jako dařilo se vám hned nebo jste se musel dlouho učit?
Musím říct, že se mi jakžtakž dařilo, ale ještě jsem vůbec nevěděl, co se vůbec dá hrát nebo nehrát. Vždy mne fascinovalo, když si člověk představí nějaké pole na terči a šipkou se ho snaží zasáhnout. Dodnes je to velká výzva a rozhodují milimetry.

Šipky jsou strhující hrou milimetrů (ilustrační foto)

Já vůbec neznám pravidla šipek. Řekl bych, že se hází hlavně na střed. Ale vy jste mi řekl, že je to u šipek úplně jinak.
Samozřejmě čistý střed je za 50 bodů, ale trojnásobek dvacítky je za 60 bodů. Takže všichni hráči se snaží zasahovat onen segment dvacítky. Je to prostřední výseč kružnice, kde je trojnásobná hodnota čísla. Ta největší je jednonásobná a okrajová je dvojnásobná hodnota daného čísla, které člověk zasáhne.

Jaká je konkurence v šipkách u nás v České republice? Vy jste teď nejlepší.
Snažím se být nejlepší. Ale konkurence je veliká. Hráči na mé úrovni tady jsou, jen ještě třeba neměli možnost si to ozkoušet naplno, odjezdit si turnaje, co jsem jezdil už já, evropské tour, kterými jsem se kvalifikoval a už jich mám pár odehraných a celkem úspěšně. Je to běh na dlouhou trať a o sbírání zkušeností. Trošku protikladem je mladý Adam Gawlas, kterému je 18 let a loni v únoru poprvé vzal šipky do ruky a ještě ten rok dokázal hrát MS juniorů v Anglii, což je pro mě něco nepochopitelného. Když kariéru buduji 25 let tvrdě krok za krokem a on naskočil do rozjetého vlaku.

Karel Sedláček alias Zlej Kája je první český profesionální šipkař

V 18 letech jen tak.
V 17 dostal k narozeninám šipky a ještě ten rok na podzim stál ve finále turnaje.

Vy jste se k šipkám dostal v 15 letech. Co to pro vás teď vůbec znamená, být mezi 128 nejlepšími hráči na světě?
Je to samozřejmé velká výzva a velký závazek. Je to hodně o cestování, hrají se turnaje série Players Championship, kterých je 30 za rok. A dá se z nich postoupit třeba na MS, je z toho pak i jeden televizní major, něco jako v tenise, hrají se různé majory. Já tu kartu mám na dva roky a potom se tvoří žebříček z vydělaných peněz. Hráč musí obhájit kartu do 64. místa na světě. Ten, kdo je nad 64. místo už zase musí hrát kvalifikaci o tu kartu, aby ji znovu získal.

Karel Sedláček alias Zlej Kája je první český profesionální šipkař

Konají se i Mistrovství Evropy a republiky?
Ano, hrají se tzv. European Tour, ale na ně se zase hrají samostatné kvalifikace. Já už je musím teď hrát v Anglii, nemůžu je hrát tady u nás. A zlatou třešinkou vždycky je MS, které se koná na přelomu roku.

Vy jste zmínil i peníze, je to drahý sport, šipky?
Drahý sport sám o sobě to není, koupíte si šipky, nemusíte si je kupovat za desetitisíce, řádově se to pohybuje do 3000 korun. Koupíte si terč za nějakých 1500, pověsíte ho na zeď, dáte lampičku a můžete hrát. To je na tom skvělé. U mě už je to docela drahé, nákladné cestování, ubytování. Od února jsem tři víkendy za měsíc byl v Anglii, takže to je docela náročné.

Hra se převrací každou odhozenou šipkou z jedné strany na druhou. Během tří šipek se to otočí. Je to strhující hra milimetrů.
Karel Sedláček, první český profesionální šipkař

A samotná hra je dobrodružství?
Je to strašně strhující, musí to být i pro diváka úplná fantazie, když se hra převrací každou odhozenou šipkou z jedné strany na druhou. Soupeř už může čekat u tzv. vítězného double a druhý hráč má ještě strašně moc bodů. Ale během tří šipek se to strašně otočí. Ten na tom double je znervózní, znejistí, nedá to a ten druhý to ukončí. Prostě je to fakt strašně strhující. Je to hra milimetrů.

Stačí tři šipky a všechno je jinak.
Stačí tři šipky. Když trefíte segment 20 tripů, kde je 60 bodů, nebo o milimetr vedle, kde jsou body jenom tři, tak je to strašný rozdíl.

Jakub Schmidt a Karel Sedláček alias Zlej Kája ve studiu Českého rozhlasu Hradec Králové

Příští týden letíte tedy do Anglie?
7. července odlétám do Anglie na 5 turnajů Players Championship. Trochu se to snažím dohnat, takže letos to bude strašně náročné, 5 turnajů za sebou během pěti dnů. Toto může hrát jen těch 128 hráčů.

Naším hostem byl první český profesionální šipkař Karel Sedláček z Bohdašína. Díky.
Já moc děkuji za pozvání a přeji všem hezký den. Na shledanou.

autoři: Jakub Schmidt , baj
Spustit audio

Související