Zlato judisty Krpálka slavila v českém domě i adoptivní dcera prezidenta s českými kořeny Juscelina Kubitscheka

12. srpen 2016

Český olympijský dům v Riu de Janeiru se večer otřásal oslavami první zlaté medaile judisty Lukáše Krpálka. Napětí a pak dojetí byly cítit ale už i při přenosech, které se tam dají sledovat. A dojemný okamžik, který snad ani nečekala, tam zažila dcera jednoho z nejvýznamnějších Brazilců 20. století.

Návštěvnice českého domu se zastavuje u prvního obrázku expozice představující Česko a české stopy v Brazílii. A je tam dlouho. Na obrázku je prezident Juscelino Kubitschek a hlavní město Brasília, které nechal vybudovat.

Tou návštěvnicí je Maria Estela Kubitschek Lopes, jeho dcera. Doprovází ji zástupci české diplomacie. Dostává do ruky fotografii pořízenou v Třeboni v roce 1959. Byla tam s matkou, první dámou Sarah a s dcerou Márciou. V té době už se naplno stavělo nové brazilské hlavní město, sen mnoha generací, který naplnil právě prezident zvaný většinou „JK“.

Zatímco si prohlíží expozici českých výrobků a fotí se s nimi, na obrazovkách běží přenos předposledního zápasu Lukáše Krpálka, kterým postupuje do finále. Dvě vnoučata už zkoušejí jiné z nich na vlastní kůži, chvílemi na vlastních kolenou. Zkouší vyslovit slovo „koloběžka“. Nikdy na něčem takovém nejezdili a podobně jako ostatní návštěvníci nad tím kroutí hlavou a baví se.

Šestiletý Lucas a sedmiletá Valentina jsou pravnoučata Juscelina Kubistcheka. Ještě o další tři generace se s rodokmenem dostaneme právě na Třeboňsko. Podle pátrání historiků snad z tamního panství mohl pocházet truhlář Jan Nepoumuk Kubitschek, který se usadil v Brazílii kolem roku 1835. Přesně se ale neví. Nadšenci proto žádají muže s příjmením Kubíček, kteří by teoreticky mohli být příbuzní, aby poskytli vzorek DNA pro pátrání. Svého otce k tomu chce přimet Jaroslava Kubíčková, která žije v Brazíli a pouhou shodou náhod připravovala v českém domě guláš podle rodinného receptu Kubíčků, na kterém si návštěva pochutnala.

Pár tónů na klavír českého výrobce, který tu zpříjemňuje návštěvníkům atmosféru. Paní Maria Estela je dojatá. Přestože je adoptivní dcerou – do rodiny přišla ve svých 5 letech, v českém domě fandí, jako by bojovali Brazilci. Boj Lukáše Krpálka o zlato, který vyšel právě na dobu její návštěvy, prožívala jako ostatní s velkým napětím.

„Jsem dnes daleko víc Češkou než Brazilkou. Když vidím, jak jste právě získali zlatou medaili, jako bych ji získala já. Je to i moje medaile.“ A jak mi Maria Estela Kubitschek Lopes říká, nemohla si vybrat pro návštěvu českého domu lepší okamžik.

autoři: dkk , jpr
Spustit audio