'Zlatíčka' loni stála post šéfa tiskárny cenin. Policie dosud na nic nepřišla

1. červen 2015

Policie už přes rok prověřuje případ dárků vyrobených ze zlata, které rozdávala Státní tiskárna cenin vlivným lidem. Šlo například o zlaté a stříbrné mince, zlaté cihličky či zlaté kravatové spony. Kauza tehdy vyvolala velké emoce. Ministerstvo financí v čele s Andrejem Babišem z hnutí ANO kvůli tomu na podřízený úřad podalo trestní oznámení. Předtím ještě resort financí odvolal tehdejšího šéfa tiskárny Richarda Bulíčka. Zatím se ale nepotvrdilo, že by tehdejší ředitel Bulíček porušil zákon.

Radiožurnál zjistil, že policie trestní oznámení odložila loni v září. Ministerstvo financí proti tomu ale podalo stížnost a uspělo.

„Trestní oznámení bylo v září loňského roku odloženo, nicméně ministerstvo financí podalo stížnost a obvodní státní zastupitelství v prosinci loňského roku toto rozhodnutí zrušilo. V současné době tak tuto záležitost opět řeší protikorupční policie,“ říká Radek Ležatka z ministerstva financí.

Resort měl tehdy podezření, že se vedení tiskárny mohlo dopustit podplácení, zpronevěry či porušování povinností při správě cizího majetku.

Jak daleko v prověřovaní detektivové z protikorupční jednotky aktuálně jsou, ale nechtěl jejich mluvčí Jaroslav Ibehej komentovat. „K této věci mohu pouze sdělit, že nebudeme poskytovat žádné informace.“

Podle analýz tiskárna v letech 2009 až 2014 vydala za dárkové předměty skoro 14 milionů korun. Hospodářské noviny tehdy upozornily, že jen v roce 2011 zlatou pozornost dostalo na 200 lidí. Mezi obdarovanými byl i exministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09) či lidé z Policejního prezidia.

„To rozdávání zlatých cihliček bylo velice nestandardní, pokud to ten ředitel rozdával šéfovi Celní správy. Z hlediska toho jsme to brali jako plýtvání a to už je záležitost policie, já se o to ani nezajímám, v jakém stádiu to je,“ říká ministr financí Andrej Babiš.

Bulíček: Kauza stojí na vodě

Tehdejší šéf tiskárny Bulíček patřil k nejdéle sloužícím státním manažerům, v čele státní tiskárny stál už od roku 1991. Kauzu zlatých slitků označil jen za záminku, aby ho Andrej Babiš mohl odvolat.

„Celá ta kauza je víceméně na vodě, protože máme dvě kontrolní zprávy ministerstva financí, které jasně říkají, že nic porušeno nebylo. Poslední zpráva ministerstva financí byla měsíc předtím, než jsem byl odvolán z funkce. A zároveň existuje také zpráva NKÚ, která uvádí, že nic nebylo porušeno,“ tvrdí Richard Bulíček.

„Všechny tři zprávy také mimo jiné kontrolovaly 'zlatíčka'. Takže to, co ministerstvo financí předvedlo, je podle mého názoru totální diletantismus,“ dodává.

Státní tiskárna cenin se stará o tisk bankovek, akcií nebo osobních průkazů.

Státní tiskárna cenin
autoři: vok , mch
Spustit audio