Zlatí hokejisté z Nagana se po 15 letech sejdou v Praze

23. únor 2013

Na den přesně před 15 lety praskalo Staroměstské náměstí ve švech. 23. února 1998 tam totiž fanoušci vítali české hokejisty po jejich senzačním vítězství na olympijském turnaji v Naganu. Téměř všichni tehdejší hrdinové se v Praze sejdou v sobotu znovu, aby na historický úspěch českého hokeje zavzpomínali.

Do Prahy by měli dorazit téměř všichni s výjimkou pěti hráčů - Jaromír Jágr, Milan Hejduk a Roman Hamrlík stále hrají v NHL, Jiří Dopita pak play off první ligy za Olomouc. Chybět bude i střelec zlatého gólu z finále proti Rusku Petr Svoboda, který se omluvil z pracovních důvodů, a samozřejmě tehdejší trenér Ivan Hlinka. Ten tragicky zahynul při autonehodě v srpnu roku 2004. I proto se celé vzpomínkové akce chopil tehdejší Hlinkův asistent Slavomír Lener.

"Patří mu za to velký dík, protože bychom se jinak dali těžko dohromady. Někteří kluci žijí v Americe, jsme rozházení po celém světě, ale Sláva a český svaz udělali výbornou práci," pochválil organizátory akce útočník Litvínova a olympijský vítěz z Nagana Martin Ručinský.

Hokejisté a další členové týmu se po poledni sejdou v pražském hotelu Corinthia, poté se vydají na Olšanské hřbitovy, kde položí věnec a květiny na hrob Ivana Hlinky. V půl třetí pak ve Veletržním paláci v Holešovicích začne vernisáž fotografií Jiřího Koliše právě z Nagana. Kromě toho zde budou vystaveny i vzpomínkové předměty na naganský triumf jako puky, dresy, lapačka Dominika Haška, notýsek Ivana Hlinky a známý porcelánový slon pro štěstí, který mužstvo v Naganu provázel.

Pro veřejnost bude výstava i s uvedenými předměty ve Veletržním paláci otevřena od neděle 24. února, od pondělí až do 17. března si lidé budou moci prohlédnout samotné fotografie v paláci Kinských na Staroměstkém náměstí.

autoři: ala , mij
Spustit audio