Zkuste si prověřit, zda sýr je sýr, ryba je ryba a houska není prst, doporučuje Pavel Maurer

21. květen 2017
Glosa Pavla Maurera

Státní zemědělská a potravinářská inspekce zadržela falšované rybí prsty. Já jim gratuluji, ovšem současně mám noční můru z toho, kolik se asi podobných zhůvěřilostí nepodařilo zachytit a my jsme si je s důvěrou nacpali do žaludku.

Zmíněná potravina nazvaná Křupavé rybí prsty o sobě hrdě tvrdí, že je stoprocentní rybí filet. Minimální trvanlivost do července příštího roku. Země původu není pro jistotu uvedena. Výrobce na obalu mimo jiné napsal složení „Mleté rybí maso 62 %“, což samo o sobě klamně informuje, když nejdříve informovali, že jde o stoprocentní filet.

Informace na obalu potraviny uvádí spotřebitele ve značný omyl. Já bych se po takovéto úvodní lži možná začal dohadovat, zda těch pár procent masa je vůbec z nějaké ryby, ale to už jdu do moc velkých extrémů.


Analýza provedená laboratoří však potvrdila, že podíl rybího masa ve výrobku není zdaleka 100 %, ale ani deklarovaných 62 %, nýbrž pouze 49 %, tedy ani ne polovina.

Aby toho rybího hororu nebylo málo, laboratorní analýza dále prokázala přítomnost alergenních látek, konkrétně mléčné bílkoviny a hořčice, což zákon ukládá oznámit na obalu.

Tak tu máme dalšího podvodníka přes rybí prsty. To mne přivádí na myšlenku, že se kdysi slavný kuchař Jamie Oliver ptal dětí v amerických školách, jestli vědí, co jsou to rybí prsty. „Co myslíte, má ryba nějaké prsty,“ ptal se dále. Děti zmateně odpovídaly, že ano, proč by se tak jmenovaly?

A kdyby to byla alespoň pořádná ryba, jenže rybí prsty viděly opravdovou rybu nejspíše jen z vlaku a se skutečnou rybou a zmíněnými prsty mají jen pramálo společného.

Až si zase někdy něco dáte, zkuste si trochu prověřit, zda sýr je sýr, ryba je ryba a houska není prst. Ovšem pokud vám v hospodě naservírují falešnou svíčkovou nebo kuře á la bažant, berte to jako hrdinský čin, protože kuchař se nestydí za poctivě připravený falzifikát podle všech povolených pravidel.

autor: Pavel Maurer
Spustit audio