Živých dárců ledvin přibývá. Dávají nemocným výrazně větší naději

9. únor 2013

Případů, kdy příbuzný nebo kamarád daruje ledvinu nemocnému, v Česku přibývá. Pražský institut klinické a experimentální medicíny hlásí za loňský rok rekordní počet takzvaných živých dárců. Celkem padesát dva. Od zemřelých přitom lékaři získali přes sto osmdesát orgánů.

Paní Zuzana se rozhodla. Tím, že dala neznámému pacientovi ledvinu, umožnila, že jinou dostal její partner Georgis. A to v rámci listopadové řetězové transplantace v pražském IKEMu. Zuzana to udělala proto, že se svým mužem chtěla žít normální život - a ne hodiny a hodiny v nemocnici na dialýze.

„Neváhala jsem ani sekundu. To není altruismus, to je opravdová sobeckost z mé strany. Chci svůj skutečný život zpět. Chci mít dobrodružný život, jaký jsme dosud měli, kdy jsme dobrodružně cestovali. Ten život je krásný, máme dvě děti…,“ popisuje dojatě Zuzana.

Tato řetězová transplantace, která umožnila šesti lidem návrat ke zdraví, přispěla k loňskému rekordnímu počtu transplantací od živých dárců. Dostat takovou ledvinu je pro pacienta výhra.

Přednosta Transplantcentra Pavel Trunečka vysvětluje, v čem je kvalitnější: „Ten štěp, ta transplantovaná ledvina, přežívá až dvojnásobně déle, než ledvina odebraná od zemřelého dárce. Tu transplantaci ledviny je možno načasovat.“

„Ten pacient nepotřebuje hemodialyzační léčbu. On může mít rovnou mít své selhání ledvin léčené transplantací. Nevznikají nadbytečné náklady, ani nadbytečná rizika,“ vypočítává Trunečka.

Další řetězová transplantace

V IKEMu už plánují další podobnou řetězovou transplantaci. Odběry od živých dárců se dělají co nejšetrněji - takzvanou mininvazivní laparoskopickou technikou.

Podle přednosty Kliniky nefrologie Ondřeje Viklického může žít dárce bez ledviny v podstatě jako zdravý člověk: „Postupuje celou řadu vyšetření, která jsou v celku náročná. Cíl těch vyšetření je zabezpečit, že během deseti dvaceti let se nic nestane. Nemůžeme to zajistit, ale ta dvojice řeší svůj problém hned.“

V současné době čeká v Česku na ledvinu víc než 720 pacientů.

autor: lej
Spustit audio