Život pro ně začíná po setmění. Vědci rozdali bezdomovcům v Praze a Plzni GPS

10. duben 2017

Několik desítek pražských a plzeňských bezdomovců chodí po ulicích s GPS přístroji. Jsou součástí sociologického výzkumu, který zkoumá jejich každodenní pohyb po městě. Výsledky výzkumu můžou podle vědců sloužit například k lepšímu cílení sociálních služeb, píše časopis Týden.

Unikátní výzkum provádí vědci ze Sociologického ústavu Akademie věd. Podobné výzkumy se v minulosti dělaly pouze v Severní Americe, v Evropě pak jen v dánském Odense.

V Praze a Plzni se do projektu postupně zapojí několik desítek lidí bez domova. Každý z nich dostane GPS přístroj na sedm dní. Časopis Týden také připomíná, že součástí výzkumu bylo i to, že bezdomovci dostali na jeden den jednoduchý fotoaparát, kterým měli zmapovat svůj den.

První výsledky výzkumu ukazují, že zatímco plzeňští bezdomovci ulehají ke spánku přibližně ve stejný čas jako ostatní Plzeňané, pro pražské lidi bez domova začíná den mnohdy až po setmění. „Někteří nám při vyhodnocování jejich výsledků z GPS skutečně říkali, že pro ně začíná den až v sedm večer,“ řekl Petr Vašát ze Sociologického ústavu Akademie věd ČR.

Sami bezdomovci jsou pak zvědaví, jak ve výzkumu dopadli a kudy chodili. „Reakce jedné ženy byla hodně rychlá: ,Já to věděla, byla jsem jenom tady a tady, jinam se nedostanu,‘“ dodal Vašát.

Výsledkem výzkumu má být třeba lepší zacílení sociální pomoci. Pokud si někteří bezdomovci najdou práci, do níž ale musí pravidelně dojíždět hromadnou dopravou, je možné jim například ulevit z ceny jízdného. Opakované pokuty od revizorů je totiž srážejí do ještě větší chudoby, jak podotýká časopis Týden.

autor: rok
Spustit audio