Život nadějného hokejisty ve 20 ukončila nemoc. Jeho matka o tom napsala knihu. Vždy čekáte zázrak, nikdy smrt, říká

20. říjen 2021

Rodák z Ústí nad Labem Ondřej Buchtela nakoukl v dresu Chomutova do hokejové extraligy. Později se upsal Bílým Tygrům a v první lize nastupoval za prvoligovou farmu z Benátek nad Jizerou. V červenci 2020 ale hokejový svět opustil. Nad jeho síly byla rakovina srdce. Teď se jeho příběh vrací prostřednictvím knihy Zemři a povstaň. Autorkou je Ondřejova maminka Eva Buchtelová.

Ten příběh nabízí spoustu úhlů pohledu, můžete se na to podívat jako profesionální sportovec, jako rodič, jako někdo, komu někdo odešel…
Eva Buchtelová

Paní Eva Buchtelová napsala knížku o odcházení svého syny Ondřeje

S hokejem začínal v Ústí nad Labem, potom oblékal chomutovský dres a pak bojoval i o místo v organizaci libereckých Bílých Tygrů, na prvoligové farmě z Benátek nad Jizerou. Když už měl na dosah extraligové áčko, objevily se zdravotní problémy. Diagnóza zněla rakovina srdce. Vzácné onemocnění, které bylo nad síly mladého hokejisty. Do poslední chvíle prý hýřil dobrou náladou, nemoci ale podlehl.

Pro rodiče to byla těžká rána. Možná proto překvapí, že se maminka pustila do psaní synova příběhu. Knížka má název Zemři a povstaň a nedává si za cíl jen odvyprávět to, co se událo.

Kniha Zemři a povstaň je příběhem Ondřeje Buchtely a jeho rodiny

Jak paní Eva vzpomíná na hokejové začátky i úspěchy svého syna Ondřeje? Jak probíhalo jeho onemocnění? Proč se kniha jmenuje Zemři a povstaň? Jak pomůže nejmenším pacientům? A jaké jsou první ohlasy na ni? Poslechněte si rozhovor.

autoři: Pavel Petr , reČRoL
Spustit audio