Získat hypotéku bude od dubna obtížnější, lidé musí vložit deset procent ceny nemovitosti

20. březen 2017

Získat půjčku na bydlení bude od dubna složitější. Nově musí mít lidé našetřeno alespoň deset procent ceny nemovitosti. Jinak hypotéku nedostanou. S omezením úvěrů přichází centrální banka.

Třicetiletá Zuzana z Prahy má už s bankou smlouvu sepsanou. Půjčila si přesně tři miliony korun. Zbytek, tedy asi sto padesát tisíc, doplatí ze svých úspor. „Chtěla jsem ještě využít těch výhodnějších podmínek, protože za chvíli to skončí,“ vysvětluje.

Čtěte také

Nižší limity pro půjčky na bydlení mají zamezit předlužování domácností. „Hrozí, že pokud se zhorší stav ekonomiky, vzrostou úrokové sazby a některým dlužníkům klesnou příjmy, nebo přijdou o práci a může se jich nemalá část dostat do problémů se splácením,“ říká mluvčí České národní banky Markéta Fišerová.


V loňském roce si lidé na bydlení půjčili skoro 220 miliard korun, tedy nejvíc v historii.

Někteří lidé proto ještě využívají poslední dny, kdy na hypotéku dosáhnou. Za dva týdny se situace výrazně změní. „Poklesne nabídka hypotečních úvěrů. Neboť banky nebudou moci řadě žadatelům vyhovět,“ myslí si mluvčí Komerční banky Pavel Zúbek.

Přísnější budou i pravidla u hypoték na 80 až 90 procent hodnoty nemovitosti. Banky je nově dají jen zhruba každému sedmému žadateli. Jenže právě takové půjčky v Česku využívá třetina lidí. A třeba společnost Golem Finance jich sjedná skoro polovinu, potvrzuje manažer hypoteční kanceláře Radek Slavík.

„Ve velkých městech dopad regulace bude mnohem citelnější. V Praze a v Brně jsou nemovitosti významně dražší než ve zbytku Česka,“ vysvětluje.

autor: zus
Spustit audio