Získá letos Českého lva rázná maminka, zarytá komunistka, nebo Hastrmanova femme fatale?

České filmové herečky ztvárnily loni širokou paletu postav. Česká filmová a televizní akademie bude vybírat tu nejlepší z nich. Dostane přednost komedie, hořké historické drama nebo romantická pohádka?

Ivana Chýlková

Kritické momenty v rodinách s sebou přinášejí mimo jiné bohatou inspiraci pro autory komedií. Platí to i o filmu Chata na prodej. Než předají prodanou nemovitost novému majiteli, rozhodne matka, že tam celá rodina stráví společně poslední víkend.

Role maminky v Chatě na prodej přinesla Ivaně Chýlkové nominaci Na českého lva za nejlepší herečku v hlavní roli. Ženy v tomto filmu působily většinu složitějších situací. „Maminka se snažila spíš tmelit, i když jí to někdy nešlo. Hlavní rozkol v rodině působila babička,“ upřesňuje Ivana Chýlková.

Ostatně nominaci za svůj výkon ve vedlejší roli v tomto filmu si odnesla právě i představitelka babičky herečka Jana Synková. „Takovou maminku bych opravdu mít nechtěla,“ směje se Ivana Chýlková a dodává, že sama na chalupu s rodinou jezdí ráda.

Kateřina Winterová

Úplně jiná je role, díky níž se mezi nominované dostala herečka Kateřina Winterová. V historickém politickém dramatu z doby poválečného Československa, tedy ve filmu Toman, ztvárnila manželku hlavního hrdiny Peslu.

To, co Pesla udělala, je pro mne nepochopitelné, říká o své poslední roli Kateřina Winterová

Kateřina Winterová

Herečka, zpěvačka, moderátorka a bloggerka hraje v posledním filmu Ondřeje Trojana Toman hlavní ženskou roli – manželku titulního hrdiny Zdeňka Tomana s neobvyklým jménem Pesla. Životní příběh kontroverzní figury poválečného Československa se komunistickému režimu podařilo téměř vymazat z historické paměti lidí. Jde vůbec pochopit matku, která se vzdá svého dítěte ve jménu společenského postavení a ideologie? S Kateřinou Winterovou si povídala Michaela van Erne.

Je to žena plná rozporů – zarytá komunistka a feministka, která má ale zároveň doma služku. O pracovní život svého manžela se moc se nezajímá a v manželství je nešťastná, protože je stále sama,“ popisuje svoji postavu herečka.

Kateřina Winterová chtěla zahrát Peslu Tomanovou věrně i v detailech. Manželku rozporuplného šéfa zahraniční rozvědky nechala proto mluvit s rodným polským přízvukem. „Bylo to zábavné, ale také docela obtížné nestydět se a hovořit před kamerou uvěřitelně s přízvukem,“ svěřuje se.

Zuzana Bydžovská, Jenovéfa Boková a Simona Zmrzlá

V nominacích na Českého lva za nejlepší ženský herecký výkon v hlavní roli jsou tři další herečky s úplně jinými charaktery postav. Zuzana Bydžovská jako matka ve filmu Jan Palach, Jenovéfa Boková coby introvertní Anežka ve snímku Chvilky a Simona Zmrzlá, která učarovala hlavní postavě zfilmovaného románu Hastrman.

V příštím díle seriálu o letošním ročníku Českého lva představíme nominace za režii. Poslouchejte Radiožurnál v pátek od 10.40.

autoři: Regina Květoňová , and
Spustit audio

Související

Více o tématu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.